skip to Main Content

Bijeli jelen na 18. Naj, naj, naj festivalu u Zagrebu

Nagrađivana predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku „Bijeli jelen“ Vladimira Nazora u režiji Tamare Kučinović gostuje u srijedu, 8. travnja na punoljetnom Naj, naj, naj festivalu. Gradsko kazalište Žar Ptica od 4. do 8. 4. 2018., organizira tradicionalni međunarodni 18. Naj, naj, naj festival koji će ove godine ugostiti četiri strane i devet domaćih predstava. Izbornica Festivala Željka Turčinović u program je uvrstila i našu predstavu Bijeli jelen koja je na rasporedu Festivala u srijedu 4. travnja s početkom u 17 sati u Kazalištu Trešnja.
Festival otvara predstava domaćina, Gradskog kazališta Žar ptica Durica – male ljubavi u kojoj je prvi put u kazalištu za djecu dramatiziran strip čiji je autor Ivica Bednajnec, a predstava tematizira prijateljstvo u dinamičnom stripovskom redateljskom rukopisu.
Naša predstava Bijeli jelen nudi kazališno istraživanje životinjskog svijeta u šumi koji kroz glavni lik djevojčice Anke postaje „metafora djetinstva“, a podsjećamo da je ansambl predstave (Kristina Kovačević, Srđan Kovačević, Edi Ćelić, Ivana Vukićević, Đorđe Dukić, Areta Ćurković, Inga Šarić, Gordan Marijanović, Tamara Kučinović) prošle godine nagrađen na Festivalu glumca nagradom „Nevenka Filipović“, te da je na prošlogodišnjem Festivalu profesionalnih kazališta HC Assitej u Čakovcu za scenografiju i kostimografiju nagrađena doc.art. Zdenka Lacina, a redateljica Tamara Kučinović i majstor rasvjete Igor Elek za oblikovanje svjetla.

Pozorište Boško Buha iz Beograda predstavlja se klasičnim naslovom za djecu, Pepeljugom koja u redateljskoj interpretaciji teatralizira Zlo kao karikaturu pa djeluje kao potpuna suprotnost Dobru u liku Pepeljuge tako da se mala publika lako identificira s porukom koju nosi ova predstava.
Koprodukcija Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i LOFT-a zove se S razlogom a problematizira život kao put koji se sastoji od patnje, prepreka, izazova i ljubavi. Inovativna predstava obogaćena onomatopejskim dijalogom i jakom vizualnošću.
Također u produkciji Kazališne družine Pinklec gledamo predstavu Preko sedam mora, preko sedam gora poznatog dramaturško – redateljskog tandema Jelene Kovačić i Anice Tomić, a tema je aktualna i bolna govoreći o prekinutim životima djece u recentnoj migrantskoj krizi.
Gradsko kazalište Trešnja predstavlja se predstavom Zora riđokosa, čija tema otvara gorući problem socijalne nejednakosti koji se zrcali u problematičnim sudbinama napuštene djece.
U koprodukciji sisačkog Doma kulture Kristalna kocka vedrine i karlovačkog Zorin doma gledamo predstavu Tko nema u vugla, googla, urbanu ljubavnu komediju za mlade u kojoj pobjeđuje knjiga ili Internet ili nešto treće? Zaključite sami!
Predstava Pinokio Roseland Musical kazališta iz Barcelone donosi nam Pinokija 21. stoljeća inspiriranog Collodijevom pričom koja je nastala prije gotovo dva stoljeća. Predstava je rađena u žanru spektakla, kombinirajući ples, glazbu, vizualnu umjetnost i nove tehnologije te stvarajući jedan začudan svijet blizak današnjem vremenu.
Državno kazalište za djecu iz Sankt Peterburga (Theatre at the Narva gates) predstavlja se predstavom Kantervilski duh u kojoj se jedna američka obitelj, smještena u starom engleskom dvorcu, bori se s duhom. Bizarni, multimedijalni teatar sjena u kreativnom je odnosu s realističkom atmosferom engleskog podneblja.
Druga strana predstava na Festivalu je Brod i mjesec teatra La Baracca-Testoni Ragazzi namijenjena najmlađima. Jednostavne riječi i radnje u interpretaciji mlade glumice stvaraju predodžbu svijeta sačinjenu od svjetla, zvuka i pokreta.
U produkciji Zagrebačkog kazališta mladih gledamo Alisu u zemlji čudesa, poznati naslov ispričan na vizualno, glazbeno i likovno atraktivan način na temu odrastanja.
U koprodukciji Kazališta Virovitica i zadarskog Kazališta lutaka vidjet ćete predstavu Nevidljiva koja na komičan i šarmantan način govori o generacijskom nesporazumu u kojem su glavni protagonisti roditelji i djeca.
Kazalište Prijatelj dolazi na festival s predstavom Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan. Socijalna diskriminacija česta je pojava u današnjem surovom kapitalističkom društvu pa ova predstava ima potrebu progovoriti o pravim vrijednostima kao što je prijateljstvo i ljubav te ih afirmirati kroz kazalište.
Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabrat će i nagraditi najuspješnije predstave – skulpturom Zlatna Žar ptica, u deset kategorija.

Back To Top
X