skip to Main Content

4. Međunarodni lutkarski festival u Kaoshiung-u u Taiwan-u

Unatoč raznovrsnim i brzim mogućnostima komuniciranja i s najudaljenijim krajevima svijeta, osobni su kontakti najdublji, najiskreniji i najdulje traju!

A da je upravo tako tvrdi Jasminka Mesarić, ravnateljica Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, kojoj su ti živi kontakti iznimno bitni i čije je kazalištarce upravo jedno takvo višegodišnje i trajno prijateljstvo i profesionalna suradnja sa scenografom, redateljem, glumcem i lutkarom “od glave do pete” – Ju Shu Mingom, odvela u daleki Kaoshiung na Tajvanu. Zahvaljujući boravku u Hrvatskoj i Osijeku, Shu Ming je upoznao naše lutkarstvo, a “krivac” za to je redatelj Stefan Kulhanek. Od tada je prošlo 15 godina. Shu Ming je u međuvremenu utemeljio i lutkarski centar u Tai Peju, ali svoje domaćine nije zaboravio. Lutkara je u svijetu malo, napominje ravnateljica Mesarić, pa svi dobro surađuju, kao mala obitelj.

Lutkarska obitelj

Ju Shu Ming i danas aktivno i pozorno prati rad Dječjeg kazališta, koje je (od 2. do 9. veljače) u društvu lutkara iz cijeloga svijeta (Bugarske, Grčke, Meksika, Austrije i Španjolske), na ovom, 4. međunarodnom lutkarskom festivalu bilo jedini i prvi hrvatski predstavnik. A bio je to njihov treći posjet Dalekom istoku te velika čast i zadovoljstvo čak četiri puta za oko 1.500 tamošnjih radoznalih mališana izvesti svoju uspješnicu JAJE, nastalu prema priči Zlatka Krilića, koju je režirao Matjaž Latin.

Hrvatski autori

Lidiju Helajz, Ingu Šarić i Tihomira Grljušića, ali i cijelu ekipu Dječjeg kazališta. ugodno je iznenadila vrlo spontana i izravna reakcija publike, kako djece tako i njihovih roditelja, koji su nakon svake predstave glumce zapitkivali o svemu i svačemu, a obvezno je bilo i fotografiranje.

Premda je riječ o vrlo uspjeloj predstavi, za JAJE su se odlučili i stoga jer je nastala prema komadu hrvatskog autora. Uz to, cjelokupnu likovnost predstave (scenu, lutke i kostime) potpisuju mladi umjetnici Iva-Matija Bitanga i Leo Vukelić, napominje ravnateljica, ponosna što je njihova predstava u cjelini izazvala veliku pozornost publike na Tajvanu.

Uz brojne bogate i popratne sadržaje manifestacije (radionice, projekcije, štandovi s tradicionalnim lutkama…), hvatski i meksički lutkari imali su čast sudjelovati i na Međunarodnoj konferenciji planiranja i organiziranja festivala, s više od 300 sudionika. Ne samo svoje kazalište, Osječani su ponosno predstavili i svoj grad, ali i hrvatsko lutkarstvo uopće. “Na ovom je festivalu revijalnoga, a ne natjecateljskoga karaktera, sve bilo podređeno djeci, a nama je bilo osobito zadovoljstvo predstavljati naš grad i Hrvatsku. Reakcije publike u vrijeme i poslije predstave dodatno su obogatile dojmove”, zaključuje ravnateljica Jasminka Mesarić.

Narcisa Bošnjak – Glas Slavonije

O gostovanju u Taiwan-u napisali…
[checklist2]

  • , 13.02.2009.
  • , 13.02.2009.
[/checklist2]

Back To Top
X