skip to Main Content

Gostovanje u SHANGHAIU

Prvi radni dan poslije zimskih praznika 2004., radoznalo otvaram poštu i u hrpi pristiglih računa i zakašnjelih božićnih čestitki – pismo iz Kine. S radoznalošću i pažnjom čitam ljubazni dopis – Shanghai je domaćin Svjetskoj izložbi 2010. i sa željom da taj veliki događaj što bolje pripreme već ove godine u srpnju i kolovozu organiziraju Dječju svjetsku izložbu, a u okviru toga događaja Međunarodni lutkarski festival. Bismo li bili ljubazni gostovati s predstavom “Djevojčica sa žigicama”?

Slijede brzi dogovori s računovodstvom (treba osigurati sredstva za gostovanje), s propagandom – što sve treba poduzeti da organizacija puta bude uspješna – s glumcima i tehnikom. Svi poziv prihvaćaju s oduševljenjem, iako pokazuju malu nevjericu u njegovu realizaciju. Poslali smo propagandne materijale o predstavi i Kazalištu i ubrzo stiže poziv za sudjelovanje i na Festivalu dramskih kazališta za djecu – s predstavom “Kresivo”. Naravno da poziv prihvaćamo s oduševljenjem.

Poslije vrlo užurbanih i napornih priprema za put, a poslije vrlo uspješne sezone, radoznali, puni energije i dobrog raspoloženja krećemo na put i nakon dugih sati vožnje stižemo na Shanghaiski aerodrom. Čekaju nas naši domaćini na čelu s gospodinom Sun Zhaolingom, direktorom Dječjeg kazališta. Tu su i generalni tajnik organizacijskog odbora Međunarodnog dramskog festivala za djecu, izvršni tajnik Međunarodnog dječjeg festivala, upoznajemo glavnu organizatoricu Marinu Guo i njenu pomoćnicu Nikki. Srećemo jedno poznato lice – Simon Wong upoznali smo ga na Kogresu u Rijeci. Lijepo je vidjeti poznato lice tako daleko od kuće. Pomalo umorni sjedamo u autobus i krećemo put našeg hotela, u koji stižemo nakon prilićno duge vužnje. Jedna od naših domaćica upoznaje nas u kratkim crtama s gradom u kojem ćemo boraviti sljedećih desetak dana – vlada ugodni žamor – postavljamo brojna pitanja jer želimo što više saznati o jednom od najmnogoljudnijih gradova na svijetu.

Po dolasku u hotel imamo i prvi radni sastanak s našim domaćinima. “Kresivo” otvara Dramski festival, a predstavi prethodi Ceremonija otvaranja festivala (na istoj pozornici – Eksperimentalnog kazališta Akademije dramskih umjetnosti), a kako će svečanom ćinu otvaranja Festivala nazočiti visoki dužnosnici Gradske uprave i jako puno predstavnika medija – našim domaćinima je izuzetno važno da svi detalji budu precizno dogovoreni. U Ceremoniji otvaranja je sudjelovao i naš cijeli ansambl, a i samo svečano otvaranje festivala predstavom “Kresivo” je izuzetno dobro prošlo. U istom prostoru igramo još tri predstave- uvijek pred prepunim gledalištem koje broji 600 sjedala i pred oduševljenom publikom (predstavu je pratio titlovani prijevod na kineski) – ansambl, Robert, Ivica i ja imamo brojne intervjue za televiziju i novine – njihovi mediji su pokazali doista veliko zanimanje za predstavu, Kazalište, Osije, Hrvatsku.

Jedan dio posla je iza nas – sada smo gosti Međunarodnog festivala kazališta lutaka i selimo se u drugi prostor, na drugu pozornicu. Prostor u kojem se odvija lutkarski festival, osim pozornice i gledališta s 500 sjedala, ima iveliki izložbeni dio s puno štandova na kojim su izložene igračke, didaktička pomagala, predstavljaju se škole, vrtići udruge koje rade za djecu i s djecom, tu je i velika igraonica u kojoj se svaki dan, u pauzama predstava, za vrijeme Festivala odvijaju razna događanja. U tom izložbenom prostoru i mi postavljamo svoj štand – sa zastavama plakatima grada, naših predstava, fotomonografijama, licitarskim srcima, lutkama, pa se u danima kada se igra naša predstava uz naš štand okuplja veliki broj ljudi koji sa zanimanjem pregledavaju sve izloženo.

Vratimo se Lutkarskom festivalu i Ceremoniji otvaranja. Naši domaćini jako vole svečanosti i s velikom pažnjom se pripremaju za njih – tako smo gotovo cijeli dan bili na probama za ovu prigodu u kojoj je opet sudjelovalo cijelo Kazalište, ali zvijezda svečanosti je ipak bila Sandra s lutkom Djevojčice. Njih dvije su dobile najveću ulogu te većeri – bile su voditelji cijele svećanosti – doista veliko priznanje. Fotografije iz “Djevojčice sa žigicama” se nalaze na velikim plakatima koji najavljuiju lutkarski festival i koji se nalaze po cijelom Shanghaiu, fotografija iz naše predstave najavljuje Festival i u Gradskom vodiču za mjesec srpanj. Na lutkarskom smo festivalu predstavu odigrali osam puta – uvijek pred prepunim gledalištem koje na kraju svake predstave glumce ispraća skandirajući “BRAVO, BRAVO”. Marina me nekoliko puta s oduševljenjem poziva da zajedno pogledamo kraj predstave i uživamo u oduševljenju publike. Svi nam čestitaju i opet smo medijske zvijezde.

Između predstava razgledavamo izložbeni prostor, odlazimo u kratke kupovine i razgledavanje dijela grada u kojem se nalazimo. Poslije zadnje predstave naši domćini su organizirali ( da bismo se bolje upoznali u uživali u trenucima opuštanja) nogometnu utakmicu – Hrvatska protiv ekipe u kojoj igraju svi ostali sudionici festivala (kinezi, španjolci, belgijanci, englezi (mađari su već otišli). Vrlo smo uzbuđeni i ozbiljno se pripremamo za ovaj “radni zadatak”, te naša mješovita muško-ženska ekipa pobjeđuje sa 7:2. Za utjehu smo ekipi koja je izgubila poklonili naše navijačke kape.

Vrijeme je za razgledavanje grada i izlete. Prvi na koji smo išli bio je posjet gradu Suzhou – gradu koji leži na rijekama, jezerima i kanalima i ima bezbrojne mostove, stariji je više od 2000 godina, a najpoznatiji je po preljepim carskim vrtovima. Poslije ovog lijepog izleta imamo organizirano svečano primanje za sve sudionike Dramskog festivala. Svečana večera je upriličena u zgradi Centra filmske akademije. Na toj svečanosti našem Kazalištu je u nazočnosti brojnih predstavnika Gradske uprave, medija i drugih sudionika Festivala uručena Zlatna medalja za izuzetno umjetničko ostvarenje predstave “Kresivo”. Doista predivno priznanje.

Slijedeći dani su bili rezervirani za gledanje predstava drugih sudionika Festival, te za razgledanje grada.

Predamnom je bio još jedan radni zadatak – sudjelovanje na Međunarodnom forumu koji je organiziran u okviru Lutkarskog festivala, a u kojem je tema bila “Drama u odgoju”. Organizatori Festivala su me zamolili da sudjelujem na Forumu s izlaganjem koj sama izaberem. Tema moga izlaganja je bilo “Kazalište lutaka u Hrvatskoj – jučer i danas”. Moje predavanje je privuklo veliku pozornost svih sudionika (150) i svih izlagača (21- iz Kine, Taiwana, Hong-konga, Velike Britanije).

Naši domaćini su nam za kraj priredili jedno dosta velliko iznenađenje. Bili smo gosti na otvaranju Festivala dječjeg stvaralaštva koje je upriličeno u dvorani koja prima 10.000 posjetitelja (i koja je bila gotovo puna), a u samom programu sudjelovalo je gotovo 1.000 djece i mladih iz cijelog svijeta. Doista izniman doživljaj.

S tugom smo se oprostili od naših domaćina i krenuli na dug put kući. Kako se približavamo Osijeku raaspoloženje raste, a pred Kazalištem nas čekaju dobro raspoložene obitelji, sugrađani i mediji koji su nam došli čestitati na osvojenom priznanju. Hvala im, bila nam je to velika podrška.

Jasminka Mesarić

P.S. 1
Hvala Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradskom poglavarstvu grada Osijeka i sponzorima koji su nam pomogli u realizaciji ovog gostovanja.

P.S. 2
Da je netko drugi iz ansambla pisao ovaj prilog sigurno bi se ponešto razlikovao od moga, ali u jednom bismo se svakako složili- gostovanje nam je bilo vrlo spješno, a domaćini su bili predivni.

Back To Top
X