skip to Main Content

Korona nas je usporila, ali nije zaustavila!

Dragi naši mali i veliki gledatelji zaključujemo još jednu sezonu u “malom” donjogradskom kazalištu! Ova je bila zahtjevna, korona nas je sve usporila, ali nije zaustavila!

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2019./2020. ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti unatoč zahtjevnoj situaciji s epidemijom COVID 19. Brzom reakcijom i organizacijom uspjeli smo premostiti razdoblje u kojemu su brojna događanja otkazana i kazalište zatvoreno za publiku.

 U sezoni 2019./2020. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je čak šest premijernih predstava, a na programu smo imali i 13 repriznih naslova iz prošlih sezona. Odigrali smo ukupno 209 predstava iz premijernog i repriznog programa. Sezonu smo započeli prošlogodišnjim hitom sa Osječkoga ljeta kulture Trojica u Trnju, uslijedio je Lav koji nije znao pisati u koprodukciji s Kazalištem Oberon, osječka premijera koprodukcijske predstave s GK Joza Ivakić iz Vinkovaca Pepeljuga, uoči Božića i Božićna panika; prva predstava u obećavajućoj 2020. bila je Ljepotica i zvijer, dok nam je lockdown izrodio autorski projekt naših glumaca interaktivnu predstavu Jednozubi gusar!

 Ukupno je naše predstave u protekloj sezoni pogledalo 36 263  gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedene su 144 predstave sa 25 186 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 65 predstava, a pogledalo ih je 11 077  gledatelja. Mnoga dogovorena događanja u našem kazalištu su odgođena ili otkazana, no ipak je na svim programima u protekloj sezoni kroz kazalište prošlo gotovo 42 000 gledatelja.

Najviše su puta izvedene naše premijerne predstave : “Božićna panika” (46), naša blagdanska predstava koju izvodimo uoči Božića, Lav koji nije znao pisati“ (40) i “Jednozubi gusar” (22).

Kazalište je prema preporuci Ministarstva kulture i Stožera civilne zaštite za publiku u potpunosti zatvoreno 13. ožujka, a prva je predstava u zgradi ponovno izvedena 27. svibnja. Zatvaranje kazališta za publiku, pa nakon kratkog vremena i za probe, poremetila je planirane aktivnosti i značajno smanjila broj publike i predstava u konačnom zbroju.

Premijera predstave Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho, umjesto u travnju izvedena je na Osječkome ljetu kulture, dok je prvotno planirani naslov Nebeski Svaron i podzemni Suronja zbog novonastale situacije odgođen za 2021. Obnova predstave Zeko, Zriko i Janje, također predviđena za travanj, odgođena je za studeni 2020. te ćemo ju, ako situacija bude epidemiološki povoljna izvesti u Noći kazališta sljedeće sezone.

Odgodili smo i sve probe naših studija: Početnice, Baletnog studija, Dramskog studija za osnovne i srednje škole, te njihove godišnje produkcije. Želeći se prilagoditi novonastaloj situaciji vezanoj uz epidemiju korona virusa pokrenuli smo online program „Ostani kući i kazalište uključi“ sa sloganom Bili u kući ili u stanu gledajte predstave na malom ekranu u kojemu smo predstave prikazivali na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici. Program je realiziran uz angažman tehničke službe i vanjskih suradnika koji su postojeće video materijale prilagodili emitiranju na televiziji te online, a video materijali našeg kazališta pregledani su više desetaka tisuća puta. Mogli bismo se našaliti: nikad manje predstava, a nikad više publike!

U Kazalištu su održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta, te Kazališni maraton, a za vrijeme korona krize sudjelovali smo i u manifestaciji Kultura na kotačima.

Gostovali smo festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno naše su predstave izabrane za sve značajnije festivale.

U ovoj sezoni osobito smo ponosni na jednu međunarodnu premijeru naše predstave Nezaboravak. Autorski je projekt Petera Kusa i Urše Adamič, koprodukcija sa Zavodom Kus Kus izveden 14. rujna 2019. u Lutkovnom gledališču Ljubljana u Sloveniji i to u potpunosti na slovenskom jeziku. Naši su glumci Ivica Lučić (koji je za ulogu Djeda nominiran i za Nagradu hrvatskog glumišta), Aleksandra Colnarić i Kristina Kovačević predstavu uz upute autora i redatelja Petera Kusa iznova naučili i priredili na slovenskom jeziku.

Posebno ističemo i što smo imali čast otvoriti 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku i to našom uspješnicom Uspavanka za mišića u režiji Ljudmile Fedorove! Podsjetimo kako je Dječje kazalište svojom legendarnom predstavom Zeko, Zriko i Janje otvorilo i 1. šibenski dječji festival davne 1958. pa je naš nastup na najljepši način zaokružio našu višedesetljetnu izvrsnu suradnju. 

NAGRADE I PRIZNANJA

 

  1. Predstava NEZABORAVAK, autorski projekt Petera Kusa i Urše Adamič u koprodukciji sa slovenskim Zavodom Kus Kus dobila nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu na X. jubilarnom Bugojanskom lutkarskom bijenalu.

 2. Na 6. FEDU ON LINE, Sarajevo nagrada za najbolju glumicu pripala je našoj Kristini Kovačević, za više uloga u predstavi “Lav koji nije znao pisati” koju je prema tekstu Martina Baltscheita režirao Damir Mađarić. Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice.

3. Ivica Lučić je, za ulogu Djeda u predstavi Nezaboravak Petera Kusa i Urše Adamič, nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta.

4. Dan Grada Osijeka, krajem prošle 2019. godine, posebno je značajan za Dječje kazalište Branka Mihaljevića, budući da je ravnatelj Ivica Lučić dobitnik priznanja „Pečat Grada Osijeka“

Hvala svima koji su nas podržavali i pratili naš rad u ovoj zahtjevnoj sezoni! Od jeseni nadamo se da ćemo kroz nove projekte djeci predstaviti začudne svjetove i da će naše gledalište opet biti puno!

Back To Top
X