skip to Main Content
Dječaci Pavlove ulice

UZRAST:

8+

TRAJANJE:

60 minuta

AUTOR:

Ferenc Molnár/ Matko Botić

PREUZIMANJE:

» Plakat

KRATKO O PREDSTAVI:

u suradnji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, Mađarska

Dječaci Pavlove ulice imali su uspjelu ambijentalnu premijeru na Osječkom ljetu kulture 2010. i odmah potom na Ljetnom festivalu u ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture, mađarskom gradu Pečuhu. Adaptirana za klasični, zatvoreni prostor našeg kazališta, ova Molnárova književna i kazališna priča prva je premijera nove kazališne sezone.

Dječaci Pavlove ulice pisani su za djecu, ali nepogrešivo detektiraju sve tragične posljedice koje toj djeci u nasljedstvo ostavljaju igre moći njihovih roditelja. Dvije suprostavljene dječje skupine u knjizi starmali su vojnici unaprijed izgubljenih bitki, a ubrzano odrastanje zbog neočekivanog upliva stvarnosti u njihove dječje ratove čini ovu literaturu vrlo aktualnom i stotinu godina nakon prvog objavljivanja. Ima li u postratnom vremenu u kojem neprestano odjekuju maloljetničke eksplozije nasilja potrebnije dječje literature od Dječaka Pavlove ulice?

Molnarov klasik s potpunim razumijevanjem čitaju i današnja djeca, kojima su latentne agresije navijačkih i drugih supkulturnih skupina dobro poznata svakodnevica. Kazalište u ovom slučaju ima ulogu sličnu Nemecsekovoj, pa na pomalo patetičan način ulazi u nepoštenu borbu s društveno prihvaćenim nasiljem koje ga okružuje. Nadajmo se da će, poput tragičnog Molnarovog junaka, barem pružiti dostojanstven otpor.

Matko Botić
Rujan 2010

Rođen u Rijeci 1980. godine. Na riječkom Filozofskom fakultetu diplomirao je kroatistiku, a doktorsku radnju o dramatizacijama hrvatskih romana priprema na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radi kao dramaturg u mnogim hrvatskim kazalištima, stalni je suradnik dramskog programa Hravstkog radija i redovito objavljuje kazališnu kritiku. Za kazališnu scenu između ostalog adaptirao i dramatizirao „ Mirise, zlato i tamjan“ Slobodana Novaka, „Pustolovine Toma Sawyera“ Marka Twaina i „ Dječake Pavlove ulice“ Ferenca Molnara. Svira gitaru i mandolinu u riječkom rock bendu „ My Buddy Moose“

1950 rođen u Budimpešti. U mladosti bavio se i radio istraživačkim avangardnim kazalištem. Za vrijeme akademije igrao je glavnu ulogu u bezbroj filmova, a po završetku glumačke akademije u radio je u mnogim gradovima Mađarske. Bio je umjetnički voditelj u Pečuhu Gyűri i u Szegedu. Ravnatelj je bio u novom kazalištu u Egeru i Szolnoku. U njegovoj režiji „Čovjekova tragedija“ otvorila je vrata novog nacionalnog kazališta u Budimpešti. Režirao je moderne dramska djela Boris Vian i Botho Strauss, ali i klasike kao što je Shakespeare. Značajne su još u njegovoj režiji i televizijski filmovi, npr. Dama s kamelijama, opere „Čarobna frula“…. Trenutno je umjetnički voditelj Novog kazališta u Budimpešti. Najznačajniji od zadnjih njegovih radova i u Budimpešti trenutno najuspješniji su npr . Istočno od raja. I Scoelpo „11 Minuta“.

Rodio se 1878. godine u Budimpešti,glavnom gradu Mađarske. Pisao je pripovjetke,romane i drame. Drame mu se odlikuju dojmljivim zapletima i duhovitim dijalozima.U mnogima od njih ismijava tzv. više društvo. Roman za mladež Dječaci Pavlove ulice preveden je na mnoge svjetske jezike. Među Molnarovim djelima ističu se naslovi: Liliom, Labud, Vuk, Đavo, Eva i Čamac bez gospodara.

Nezadovoljan političkim prilikama u Europi, Molnar je 1940.godine odselio u Ameriku. Umro je 1952.godine.

O predstavi

 • Nemecsek: Karlo Smrećki/Dorian Berkić
 • Boka: Miroslav Čabraja
 • Gereb: Stipan Đurić
 • Csonakos: Goran Smoljanović/Tihomir Grljušić
 • Csele: Mladen Vujčić
 • Feri Ats: Slaven Vidaković
 • Pasztor Stariji: Ivica Lučić
 • Pasztor Mlađi: Petar Konkoj/Domagoj Mrkonjić
 • Redatelj, scenograf, izbor glazbe i oblikovatelj rasvjete: János Szikora
 • Kostimografkinja: Barbara Bourek
 • Scenski pokret: Támas Pintér
 • Asistent redatelja: Mladen Vujčić
Back To Top
X