skip to Main Content

Najavljena praizvedba predstave Nezaboravak

Praizvedba predstave “Nezaboravak” predstavljena je na konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Riječ je o autorskom projektu Petera Kusa koji uz tekst potpisuje i režiju, te Urše Adamič koja je radila dramatizaciju. Ravnatelj Kazališta Ivica Lučić istaknuo je kako je riječ o zahtjevnom projektu koji se pripremao puna dva mjeseca, a zahtjevna tema demencije obrađena je na način primjeren djeci. Autor i redatelj Peter Kus dodao je kako se u kazalištu za djecu, stare osobe najčešće pojavljuju kao blago puno bogatih uspomena i životnih istina. Pojavljuju se kao simbol mudrosti i iskustva, zbog čega želimo slušati njihove priče iz prošlosti. Ali stvarni život ovu romantičnu sliku starosti zna okrenuti potpuno naopako. Naglasio je kako je priča inspirirana djelomice i osobnim iskustvom budući da je u obitelji imao baku koja je bolovala od Alzheimerove bolesti.

U središtu predstave Nezaboravak je odnos djeda i unučice Lučke. Djed postaje zaboravan, vidi stvari kojih nema, čudno se ponaša i ne zna objasniti zašto je tako. Ako Lučkinu majku djedovo ponašanje sve više i više brine, Lučki se čini promjenjeni djed zanimljiv. Uživi se u njegov svijet neobičnih ideja i munjevitih pomisli. Djed se zbog demencije postepeno vraća u svoje djetinjstvo, a Lučka uz njega sve više odrasta. U jednom se trenutku njihovi putovi križaju i povezuju u zajedničkom doživljaju igre.

Predstava će pomoću maski, lutaka, kazališta predmeta i sjena, na poetski i vizualno uzbudljiv način, prikazati psihološki svijet starih ljudi s demencijom. Ako se djeca i odrasli užive u njihov drukčiji način shvaćanja svijeta, mogu ga tako bolje razumjeti i prihvatiti promjene u odnosima sa starim osobama koje ova bolest donosi. U predstavi uz Djeda Ivicu Lučića, igraju i Kristina Kovačević (unučica Lučka) i Aleksandra Colnarić (mama).

Scenografska rješenja i likovno oblikovanje predstave potpisuje Natan Esku, za kostime je bila zadužena Zdenka Lacina docentica na Akademiji za umjetnost i kulturu, a uz svoju asistenticu Tončicu Knez osmislila je rekvizitu – niz zanimljivih svakodnevnih predmeta koji se u djedovoj pretvaraju u imaginarne likove i predmete. Scenski pokret potpisuje Miha Arh, a oblikovanje rasvjete Igor Elek.
Pretpremijerna izvedba pred publikom iz Osnovne škole Svete Ane, a premijera je zakazana za subotu, 3. studenoga u 18 sati.

Back To Top
X