skip to Main Content
Rock 'n' Roll

INSPIRIRANO STRIPOM:

Štefa Bartolića “Gluhe laste”

PREMIJERA:

svibanj 2022.

SEZONA:

2021. / 2022.

PREUZIMANJE:

KRATKO O PREDSTAVI:

“Rock’n’roll bajka” je adrenalinski raspjevana predstava o nestajućoj vrsti srednjoškolaca rockera. U vremenima kada iz mobitela mahom zavija glazba od koje se ježi koža, ova predstava nas podsjeća kako u nekim garažama, šupama i podrumima još uvijek postoje klinci koji njeguju izvorne vrijednosti rock glazbe koja vječno s pozicije margine komentira svijet oko sebe. Inspirirani popularnim

stripom Štefa Bartolića “Gluhe laste”, koji je godinama izlazio na stranicama časopisa Modra Lasta, u autorski tim ove predstave okupio sam mahom iskusna lica domaće kazališno-poetsko-glazbene scene: dramatizacija je povjerena rock pjesniku Milanu Fošneru, a za glazbeni dio priče je zadužen veteran osječke glazbeno-umjetničke scene Branko Kostelnik koji je, sa svojom ekipom Roderick Novy, stvorio originalni soundtrack predstave.

Tim upotpunjuju i likovnjaci Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić čija imena garantiraju da će zadovoljiti oči, uši i sva ostala osjetila publike. Predstava o Goranu i njegovim Gluhim lastama donosi nam

nostalgično sjećanje na srednjoškolsko vrijeme prvih ljubavi, prvih koncerata i prvih mamurluka upotpunjeno živom glazbom glumaca i glumica Dječjeg kazališta, a glavna želja mi je bila napraviti predstavu koju uistinu može transgeneracijski pogledati čitava obitelj zajedno, od djece do baka i djedova, te će svatko u njoj pronaći nešto za sebe.

Mario Kovač je diplomirao 2002. godine na odsjeku Kazališne režije i radiofonije, na Akademiji dramske umjetnosti radiofonije a doktorirao 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom dr. sc. Sibile Petlevski sa disertacijom “Metodologija kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama”. Godine 1995. osniva nezavisnu studentsku kazališnu grupu Schmrtz Teatar s kojom u malo više od pet godina rad režira, glumi, nastupa u više od 120 predstava, performansa, događaja, koncerata… te ostvaruje brojna gostovanja po Hrvatskoj i Europi. Pokretač je i osnivač nekoliko alternativnih i studentskih kazališnih festivala i susreta od kojih treba izdvojiti: FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja), TEST! (Teatar Studentima!), K.R.A.D.U. (Kazališna Revija Akademije Dramske Umjetnosti)… Čitav niz godina radi kao dramski pedagog te drži glumačke i kazališne radionice širom Hrvatske. Dobitnik je nagrade “Zvjezdana Ladika” za najkvalitetniji dramsko-pedagoški rad 2012. godine. Od 2000. godine radi kao profesionalni kazališni redatelj i do sad je ostvario preko osamdeset predstava širom regije. Mnoge od tih predstava osvajale su nagrade na značajnim domaćim i stranim kazališnim festivalima. Kao režiser, glumac, kompozitor, scenograf ili dramaturg sudjelovao je i u stvaranju čitavog niza amaterskih predstava i performansa. Za svoj rad sa amaterima osvojio je čitav niz nagrada na festivalima širom Europe (Finska, Švedska, BiH…). S raznim bendovima i projektima izdao desetak glazbenih albuma različitih usmjerenja (od cabaret punka do radikalne eksperimentale). Svira klavijature, teremin i razne elektronske naprave. Aktivan je i na kviznim turnirima i natjecanjima, čest osvajač medalja te hrvatski reprezentativac na više Europskih i Svjetskih kviz prvenstava kao i na Kviznoj Olimpijadi u Ateni 2016. godine. Najveći uspjeh je ostvario osvojivši prvu pojedinačnu zlatnu medalju za Hrvatsku na Europskom kviznom prvenstvu u Sofiji 2019. godine u specijalističkom kvizu na temu Izvedbene umjetnosti.

Ma svašta bi još tu mogli napisati, ali ponestaje nam mjesta na papiru pa googlajte

magistar umjetnosti, rođen je 9.9.1972. u Zagrebu. Nakon osnovne i srednje škole studira elektrotehniku, a 1996. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. 2000. godine odlazi na Kunstakademie u Duesseldorfu, gdje mijenja smjer u kiparstvo, u klasi prof. Magdalene Jetelove. Diplomirao je slobodne umjetnosti 2004 godine. Iste godine se vraća u Zagreb te sa dvoje kolega pokreće umjetničku organizaciju Tigar teatar i bavi se kazalištem za djecu i mlade. Od 2006. do 2016. godine stalno je zaposlen kao Voditelj Dječjeg kazališta Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava. Usporedo je aktivan na području vizualnih umjetnosti i kazališta. Do danas je realizirao 25 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. ( Salon Galić, Split, Galerija SC, Zagreb, Galerija Balen, Slavonski Brod, Muzej grada Trogira, Muzej Virovitica, Galerija VN, Zagreb, MSUI Pula…) Od kazališnih početaka pa do danas realizirao je kao umjetnik više od 100 profesionalnih projekata na gotovo svim hrvatskim pozornicama, u svojstvu scenografa, kostimografa, izvođača, autora teksta, redatelja, designera rasvjete i vizualnoga identiteta. Dugogodišnji je član upravnog odbora Hrvatskog centra Assitej, a od 2013-2017. njegov predsjednik. 2008. godine pokrenuo je manifestaciju Noć kazališta koja se danas zove Europska noć kazališta i paralelno se održava u 10 europskih zemalja i više od 300 kazališta.

rođen je 12. rujna 1971. živi u Zagrebu. Napisao je djela: ‘’Put od Ljubljane do Folnegovićevog naselja’’, ‘’Život u kući slijepih’’, ‘’Užasno vam je dobro, zar ne!?’’, ‘’Šibajući mrtvoga konja’’, ‘’Strahovi su sakriveni u bocama od piva’’, ‘’Kratke priče za čitanje prije smrti’’. Autor je i dramskih tekstova: ‘’Nuspojave’’, ’Rock ‘n’ roll bajka’’, ‘’Alan Ford u epizodi: uspon i pad Superhika’’, ‘’Bolje više nego manje’’, ‘’Šibajući mrtvoga konja’’. Pjevač u je u rock’n’ roll bendu ‘Kruha i igara’, rock ‘n’ roll DJ (‘Rokenrol radio’). Kaže: „ovo je dovoljno za jedan život. I previše.“ Autor je i voditelj Kviza znanja i neznanja, koji je od 2008. do danas održan preko 500 puta.

rođena 1974. u Zagrebu. Diplomirala slikarstvo 1999. na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, završila 2004. poslijediplomski studij scenografije na Hochschule für Gestaltung, u Karlsruheu, Njemačka. Od 2000. članica HZSU-a sve do zaposlenja 2013. na Medijskom dizajnu Sveučilišta Sjever u Koprivnici gdje je izvanredna profesorica umjetnosti. Doktorandica Poslijediplomskog studija književnosti izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 2015. Od 1995. profesionalno se bavi likovnom umjetnošću, samostalno i grupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, a od 1996. i oblikovanjem scenografija, lutaka, kostima i glazbe za kazalište, od 2000. surađuje s HRT-om. U umjetničkom djelovanju poznata je i kao članica više umjetničkih kolektiva; Daklelososi, GastArtbeit, Schmrtz teatar i Tigar teatar. Dobitnica je više nagrada i priznanja na područjima likovne umjetnosti, scenografije i kostimografije.

glazbenik, publicist, producent i multimedijski djelatnik, rođen 1961.u Osijeku. Auto brojnih znanstvenih i publicističkih tekstova u znanstvenim časopisima, zbornicima novinama i publikacijama. Prvi tekst objavio u Glasu Slavonije 1978. Tijekom osamdesetih radio na HRT Radio Osijek i Studio Osijek i bio glavni i odgovorni urednik omladinskog lista „TEN“ i „Osječkog tjednika“. Devedesetih radio kao free lancer novinar te tekstove iz pop kulture, rock glazbe i suvremene umjetnosti objavljivao u brojnim tiskovinama. Utemeljitelj i leader kultne art rock grupe RODERICK (1983.) koja od devedesetih djeluje pod imenom RODERICK NOVY (6 samostalnih albuma, 11 video spotova i 4 kompilacije). Autor tekstova, glazbe i performansa te scenarija za video spotove grupe. Najpoznatiji performans mu je „Love song“ (2001.) s bardom cro art scene Ivanom Kožarićem. Radi kao producent u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Magistrirao sociologiju kulture na FDV Sveučilišta u Ljubljani. S RODERICKOM autor glazbe brojnih predstava u HNK Osijek i hrvatskim kazalištima od 2000. do danas te brojnih performansa. Predavač na kolegiju „Pop kultura i mediji“ na Sveučilištu VERN, te predsjednik hrvatskog Društva za istraživanje popularne kulture.

O predstavi

GORAN, pjevač – GORDAN MARIJANOVIĆ
IVO, bubnjar – SILVIJO ŠVAST
MARKO, gitarist – SRĐAN KOVAČEVIĆ
MARINA, basistica – IVANA VUKIĆEVIĆ
DANIJEL/MARTIN – GRGUR GRGIĆ
RAVNATELJ – TIHOMIR GRLJUŠIĆ
NASTAVNICA MATEMATIKE – LIDIJA HELAJZ
TATA – ĐORĐE DUKIĆ
MAMA – ALEKSANDRA COLNARIĆ
BAKA – ARETA ĆURKOVIĆ

Režija: Mario Kovač
Dramatizacija: Milan Fošner
Scenografija i kostimografija: Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić
Asistentica scenografije: Anamarija Šerbetar
Asistentica kostimografije: Ana Perić
Glazba: Branko Kostelnik i Roderick Novy
Oblikovanje svjetla: Igor Elek

Voditelj tehničke službe: Dražen Golubić
Inspicijent: Zdenka Kovaček
Majstor tona: Josip Ogribić
Majstor rasvjete: Igor Elek
Majstor pozornice: Zoran Grkinić
Tehničar svjetlo: Hrvoje Đumlija
Pozornički tehničar: Tihomil Čakalić
Izrada scenografije: Siniša Ardalić i Leo Vukelić
Izrada kostima: Maja Marković i Iva Matija Bitanga

Back To Top
X