skip to Main Content

Ružno pače za male Dubrovčane!

U sklopu programa “Amali na sceni 2018.” predstava Ružno pače, nastala u koprodukciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, gostuje u Dubrovniku! Ova kazališna adaptacija jedne od najpoznatijih bajki Hansa Cristiana Andersena igra se u subotu 3. ožujka u 11 i 17 sati u dvorani hotela Rixos Libertas. “Poučna je to i općepoznata priča o malom pačetu koje je preraslo u labuda. Ispričana je na jako topao, nježan i pjevan način. Scenografija je nadahnuta crtanim filmovima kakvi su snimani prije dvadeset i više godina, pomalo “diznijevska”. Pokušao sam pokazati kako je drugačije ponekad čak i bolje, da sve što je na izgled čudno, ne mora biti čudno uopće, te da su djeca svugdje djeca” – kaže je Đorđe Dukić, autor teksta, redatelj i glumac-lutkar koji će na ovom gostovanju predstaviti – ružno pače.
Dubrovačka publika rijetko ima priliku uživati u lutkarskim predstavama. Baš zato “Ružno pače” zaslužuje punu dvoranu malih i velikih zaljubljenika u kazalište. – Lutka je dio prvih dječjih osjećaja, prva dječja igračka. Topla je i živa te može u trenutku ispričati puno više od glumaca osobno – pojašnjava Dukić, ponosan što je upravo njegovo djelo prvo takvo gostovanje osječkog kazališta u Dubrovniku.

– Majka sam i glumica pa mi nije teško pokazati kako bi se borila za svoje dijete, bez obzira na to što je možda drugačije i različito. Priča o tome koliko moramo biti pažljivi prema drugačijima od nas, nikada nije do kraja ispričana.Tu temu zaista trebamo poticati – kaže glumica Areta Ćurković i dodaje: -Ovo je djelo s prekrasnom glazbom, koje nas u suvremenom svijetu, prepunom vanjskih podražaja, mobitela i igrica, vraća u klasičnu postavu s nježnom porukom koja će se malenima sigurno svidjeti. Nadam se da je ovo samo početak suradnje Dubrovnika i Osijeka – zaključuje.

Tekst i režiju potpisuje Đorđe Dukić. Kostimografiju i lutke osmislila je Saša Došen, a scenografiju Sheron Pimpi Steiner. Za glazbu je zaslužan Ivica Murat, a na sceni su Inga Šarić, Areta Ćurković, Aleksandra Colnarić, Kristina Kovačević, Đorđe Dukić, Gordan Marijanović i Srđan Kovačević.

Back To Top
X