skip to Main Content

U jakoj konkurenciji na Festivalu glumca i predstava Zašuti!

Izbornica Festivala glumca Nada Abrus uvrstila je predstavu Jana Sobriea i Ravena Ruella – „Zašuti“ u režiji Damira Mađarića i koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice u natjecateljsku konkurenciju ovogodišnjega Festivala glumca, koji će se ove godine održati od 11. do 20. svibnja. Ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić istaknuo je: „nema boljeg vrednovanja kvalitete rada nego kad struka prepozna da ste nešto napravili dobro. Upravo to se i dogodilo našem Kazalištu (i Kazalištu Oberon) kad je izbornica Festivala glumca za ovu godinu predstavu „Zašuti“ odabrala za izvođenje na tom prestižnom festivalu. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha „Bijelog jelena“ ovo je na neki način potvrda kontinuiteta dobrih programa koji se rade u donjogradskom hramu kulture. Hvala izbornici što je to prepoznala i čestitka svima koji imaju udjela u ovoj predstavi. Jedva čekam izvedbu na Festivalu glumca!“ Izabrane predstave brojna će kazališta igrati u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku, a grad domaćin jubilarnog 25. Festivala glumca je grad Ilok. Uz našu predstavu na ovaj prestižni Festival stižu i kazališta iz cijele Hrvatske između ostali i Gavella, Kerempuh, Kazalište Komedija, Teatar Exit, Teatar Gavran, Kazalište Smješko, HNK Split, Kazalište Virovitica, HNK Šibenik, Ludens Teatar i durgi…
Posljednjeg dana održavanja Festivala Ocjenjivački sud dodjeljuje dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumicama; dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumcima; nagradu Ivo Fici za najbolje ostvarenje mladoj glumici ili glumcu do 28 godina; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

Predstava „Zašuti“ predviđena je za tinejdžere i nešto stariju publiku, a na scenu donosi priču o troje „neprilagođene“ djece u kojoj igraju Kristina Kovačević, Srđan Kovačević i Edi Čelić. Govori o djeci neshvaćenoj u obitelji, društvu i školi, koja nerazumijevanje okoline za njihova stanja i potrebe iskazuju u ponašanju koje nije prihvatljivo u postojećim zajednicama. Ozbiljna je to tema s kojom se mnogi mladi, pogotovo osmoškolci i srednjoškolci, lako mogu poistovjetiti, a svakog gledatelja nagnat će na razmišljanje o tome koliko ima tolerancije, razumijevanja i ljubavi prema mladim ljudima koji traže svoje mjesto u društvu. Govori u monološkoj formi o djeci koja imaju posebne potrebe, koja su drugačija, a svijet u kojem se kreću, čini se, nije njihov. Uz režiju, Damir Mađarić potpisuje i prijevod i dramatizaciju, za scenografiju je zadužena Marta Crnobrnja, kostimografiju Marija Šarić Ban, dok su glazbu skladali koprivnički glazbenici Gordana i Miroslav Evačić.
Podsjećamo, prošle je godine, na 24. izdanju Festivala glumca, ansambl predstave Bijeli jelen ovjenčan nagradom „Nevenka Filipović“ za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade.
Čestitamo svim kolegama i radujemo se druženju na Festivalu glumca!

Back To Top
X