skip to Main Content

“Zašuti” na 21. susretu profesionalnih kazališta u Čakovcu

Prošlosezonski premijerni naslov Jana Sobriea i Ravena Ruella – „Zašuti“ u režiji Damira Mađarića i koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice gostuje u Čakovcu. Predstava će biti izvedena u natjecateljskoj konkurenciji 21. susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej u srijedu, 17. listopada s početkom u 17 sati u Centru za kulturu Čakovec. Ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić istaknuo je: „Bez obzira što su festivalske predstave subjektivni odabir izbornika ipak se na njima pokazuje ono što je iznad nekakve ‘prosječne’ kvalitete. Tako je meni jako drago što i ove godine sudjelujemo na ovom festivalu. Ne bih davao nekakve prognoze o nagradama, ali bez lažne skromnosti mislim da je predstava s kojom dolazimo u Čakovec u ovom trenutku među najboljima u kategoriji predstava za djecu i mlade.“ Izbornik Festivala ove je godine izv. prof. art. Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku, a izabrao je 10 predstava koje donose presjek hrvatskog stvaralaštva za djecu i mlade. Na Festivalu tako će biti prikazane predstave iz cijele Hrvatske, te jedna gostujuća iz Danske, a u popratnom su programu organizirane izložbe i radionice.
Predstava „Zašuti“ predviđena je za tinejdžere i nešto stariju publiku, a na scenu donosi priču o troje „neprilagođene“ djece u kojoj igraju Kristina Kovačević, Srđan Kovačević i Edi Čelić. Govori o djeci neshvaćenoj u obitelji, društvu i školi, koja nerazumijevanje okoline za njihova stanja i potrebe iskazuju u ponašanju koje nije prihvatljivo u postojećim zajednicama. Ozbiljna je to tema s kojom se mnogi mladi, pogotovo osmoškolci i srednjoškolci, lako mogu poistovjetiti, a svakog gledatelja nagnat će na razmišljanje o tome koliko ima tolerancije, razumijevanja i ljubavi prema mladim ljudima koji traže svoje mjesto u društvu. Govori u monološkoj formi o djeci koja imaju posebne potrebe, koja su drugačija, a svijet u kojem se kreću, čini se, nije njihov. Uz režiju, Damir Mađarić potpisuje i prijevod i dramatizaciju, za scenografiju je zadužena Marta Crnobrnja, kostimografiju Marija Šarić Ban, dok su glazbu skladali koprivnički glazbenici Gordana i Miroslav Evačić.

Podsjećamo, Edi Ćelić dobitnik je nagrade „Nevenka Filipović“ za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade za ulogu Francoisa u predstavi „Zašuti“ na 25. Festivalu glumca u svibnju ove godine.

Back To Top
X