skip to Main Content
Bijeli jelen

PREMIJERA:

28. listopada 2016.

UZRAST:

7+

AUTOR:

Vladimir Nazor / Tamara Kučinović

KRATKO O PREDSTAVI:

Što je životinjsko u čovjeku, a što ljudsko u životinjama? Koliko smo uistinu slobodni i koliko možemo „naučiti“ od životinja o slobodi i življenju uopće?

Pitanja su to na koja želi odgovoriti predstava „Bijeli jelen“ rađena po motivima jedne od najljepših bajki Vladimira Nazora, a da se pri tom ne ulazi u banalno moraliziranje, već u kazalištno istraživanje. Iz toga je proizašla ideja da se životinjski svijet od ljudskog razlikuje na zičkoj i unutarnjoj (emotivnoj) razini.

Predstava “Bijeli jelen” pokušat će približiti slobodu kretanja kod životinja i pomoći nam da s njima suosjećamo i od njih uzmemo sve potrebno da budemo dio ovog planeta. Iz vizure jedne djevojčice koja je u šumi našla svoju sigurnu zonu, pokušat ćemo odgovoriti na pitanja: „Kakav je životinjski jezik? Kako životinje komuniciraju? Imaju li emocije? Imaju li slobodu izbora?“.

Djevojčica Anka sigurnost i slobodu pronalazi u šumi, šuma ju odgaja i sa šumom se na kraju mora rastati. Šuma je metafora njezinog djetinjstva i djetinjstva uopće. Anka življenjem u šumi stječe znanja i vještine od životinja. U kazališnom smislu, ona svladava nešto što čovjek ne može, postaje „divlje dijete“.

No, svako dijete mora odrasti i otići iz sigurnog gnijezda, a sa sobom ponijeti tek ono emotivno i slobodno osjećanje šume. Ona kreira svog bijelog jelena, metaforu djetinjstva i nevinosti i na kraju se mora s njime rastati, postati djevojka i vratiti se u ljudski svijet.

Ona prolazi cijelu jednu avanturu u kojoj se djeca u kazalištu mogu, na intuitivnoj razini, prepoznati, te pri tom spoznati kako sloboda ima bezbroj lica, a upravo nas životinje tome mogu naučiti.

Tamara Kučinović i Nikša Eldan

rođena je 12.11.1984. u Zagrebu gdje je od malih nogu pohađala Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih. Nakon završetka Jezične gimnazije u Zagrebu, 2004. godine upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku (smjer gluma i lutkarstvo) na kojoj je diplomirala 2008. Iste godine svoje školovanje nastavlja na Akademiji kazališne umjetnosti u St. Petersburgu u klasi Nikolaya Petrovicha Naumova (smjer redatelj kazališta lutaka) gdje je diplomirala 2012. godine predstavama „Dobri doktor Jojboli“ (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku) i „Kako se vjetar spustio među ljude“ (Gradsko kazalište lutaka Split). Svoj stvaralački rad nastavlja mnoštvom predstava, između kojih su: „Grga Čvarak“ (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku), „Maček z vrečo opotečo“ (Lutkovno gledališće Maribor), „Genijalni genije“ (Kazalište lutaka Zadar), „Duga“ Dinka Šimunovića (Umjetnička akademija u Osijeku), „Ukradeno sunce“ (Gradsko kazalište lutaka Split) i mnoge druge. Od 2013. godine predaje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

rođena je 13.03.1981. Završila je srednju Tekstilno-tehničku školu za odjevnog tehničara 1999. godine, potom Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer dizajna tekstila i odjeće kao diplomirani viši modni dizajner 2004. godine. Magistrirala je također na Sveučilištu u Zagrebu, Tekstilno – tehnološki fakultet na Sveučilišnom diplomskom studiju kao Magistra struke, inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, smjer: kostimografija 2013. godine. Radno iskustvo konstrukcije, modeliranja i dizajna stekla je radeći u radionici HNK u Zagrebu pod vodstvom Jelice Ozimec, gdje je sudjelovala u izradi brojnih opernih, dramskih i baletnih produkcija. Kao dizajner, konstruktor i modelar radila je i u modnoj industriji: Varteks Pro d.o.o. Varaždin, Sloga IMK d.o.o. Požega, Smoda d.o.o. Požega, bavila se poslom stilistice i vizažistice (Poslovni časopis B4-LIFE, modna agencija Formo models, Zagreb), organizirala modne revije te pisala vlastitu modnu kolumnu. Sudjelovala je u brojnim grupnim i samostalnim modnim revijama, a od 2009. kao kostimograf surađuje s kazalištima i Umjetničkom akademijom u Osijeku. Od 2015. godine predaje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na Odsjeku za primijenjenu umjetnost.

rođen je 19. rujna 1976. u Osijeku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studira Kazališno oblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a zaposlen je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, gdje trenutno obnaša dužnost ravnatelja Tehnike (u svojstvu vršitelja dužnosti). Do sada je radio scenografije za studentske predstave (“Eugen Savojski”, “Cosi fan Tutte” i “Majka”), u matičnom kazalištu radio je scenografiju za predstavu „Jedan čovjek, dva šefa“ i surađivao s Gradskim galerijama kao tehnički suradnik u produkciji na predstavama „Molly Bloom“, „Kisik“, „Jedna žudnja, dva bodeža i tri demona u kosi” (Macbeth, najkrvaviji do sada). Bio je voditelj tehničke službe Osječkog ljeta kulture.

O predstavi

 • ANKA Kristina Kovačević
 • ULRIK Srđan Kovačević
 • JELEN / TATA Edi Ćelić
 • KOŠUTA / MAMA Ivana Vukićević
 • VUK / KNEZ BODO Đorđe Dukić
 • MEDVJED / KNEGINJA Areta Ćurković
 • PTICE Inga Šarić, Đorđe Dukić
 • LOVCI Aleksandra Colnarić/Gordan Marijanović, Inga Šarić, Đorđe Dukić, Srđan Kovačević
 • VUKOVI Aleksandra Colnarić/Gordan Marijanović, Srđan Kovačević, Đorđe Dukić
 • KRDO JELENA Aleksandra Colnarić/Gordan Marijanović, Srđan Kovačević, Edi Ćelić, Ivana Vukićević i Tamara Kučinović
 • Režija i dramatizacija: Tamara Kučinović
 • Kostimi i scena: Zdenka Lacina
 • Izbor glazbe: Tamara Kučinović, Nikša Eldan i ansambl Tehnolog Davor Molnar
 • Oblikovanje svjetla: Igor Elek i Tamara Kučinović
 • Asistent redateljice: Nikša Eldan
 • Voditelj tehničke službe: Dražen Golubić
 • Inspicijent: Zdenka Kovaček
 • Majstor tona: Josip Ogribić
 • Majstor svjetla: Igor Elek
 • Pozornički tehničar: Tihomir Čakalić
 • Izrada kostima: Maja Marković, Zdenka Lacina, Jelena Vučković, Suzana Šambar, Matija Dijanović i Lara Kovaček
 • Stručna suradnica u izradi kostima: Ana Piskač-Dimitrijević
 • Izrada scenogra je i rekvizita: Siniša Ardalić, Davor Molnar, Zdenka Lacina i Mahoor Mirshakkak
Back To Top
X