skip to Main Content
Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica

AUTORICA:

Ivana Brlić-Mažuranić

PREMIJERA:

29. listopad 2021.

KORONA SEZONA:

2021. / 2022.

KRATKO O PREDSTAVI:

Na početku je bio kaos: rat, pomor, vatra, poplava. I udomilo se zlo na zemlji jer mu se htjelo. Udomaćilo se u prirodnim silama, u krajolicima, u životinjama, u vilinskom svijetu, u ljudima. I jer je bilo tako sveprisutno, jer ga se susretalo na svakom koraku, postalo je prirodno, bez njega se više nije znalo, više se nitko nije sjećao da bi se bez njega išta moglo. Trpjelo ga se, podnosilo. I plašilo. I prihvaćalo. I zlo je djelovalo i vladalo. A zatim su došla djeca: bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, koje je majka na vrijeme sklonila od zla, pa oni za zlo nisu znali! I nisu ga mogli prepoznati.

Ozbiljni bi ljudi rekli: djeca su naivna. Ali, gledaj čuda: djeca za zlo nisu znala i ono na njih nije djelovalo. „Bezazlenost i dobrota jedini su štit Jaglencu. (…) Zatočnice vijećaju i tako crne misli snuju (…), a Jaglenac dotle gleda u njih i ništa zla od toga ne može pomisliti, a kamoli se uplašiti!” Bratac i sestrica prolaze pored zla, susreću se s njim, ali ono, neprepoznato, više nije moglo biti to što jest. I nestalo je, u zrak se rasplinulo… A ostala je nada da je uvijek, u svakoj nesretnoj situaciji, promjena, uz čisto srce, ipak moguća. Nada u budućnost.

Rođen 1957. u Varaždinu. Diplomirao kazališnu režiju i radiofoniju (AKFiT, 1982.), radio kao asistent na glumačkom odjelu AKFiT i kao redatelj u Dramskom programu HR. Režirao šezdesetak predstava: za odrasle, za djecu, lutkarske (u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Varaždinu, Virovitici, Čakovcu, Sisku). Od 1994. umjetnički rukovoditelj i redatelj Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu. Lutkarstvo (marionetu) učio kod prof. Albrechta Rosera u Stuttgartu. Piše kazališne komade i tekstove za djecu, adaptira za radio i kazalište. Za lutkarski tekst Let ptica 1990. nagrađen stimulacijom republičke S1Z-e za kulturu grada Zagreba, za tekst Norci 1997. nagradom Hrvatskog centra ASS1TEJ za najbolji tekst za djecu i mlade. Predstava Norci Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu 1998. nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta. Kao prevoditelj, član ASS1TEJA i UN1ME, na poziv prevoditeljskih mreža poput TRADUK1-ja, s predstavama i samostalno, sudjelovao na međunarodnim kongresima, seminarima i kazališnim festivalima u zemlji i u inozemstvu (Njemačka, Meksiko, Rusija, ltalija, Turska, Pakistan, Engleska, Poljska, Bugarska, Slovenija, Rumunjska, Srbija, Mađarska). Organizira i vodi lutkarske seminare na temu «marionete» te kao izvanredni profesor predavao marionetu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Kao prevoditelj djeluje više od trideset godina. Prijevode poezije, proze, kazališnih komada, tekstove iz područja teatrologije, psihoanalize, znanosti o književnosti, sociologije i antropologije, kao i vlastite prozne tekstove kontinuirano objavljuje u emisijama 111. programa HR te u stručnim i književnim časopisima. Stalni suradnik izdavačkih kuća DISPUT, SCARABEUS i MOZA1K KNJ1GE. Član Društva književnih prevoditelja Hrvatske. 2018. nagrađen Nagradom „Iso Velikanović” za prijevod S. Branta, BROD LUĐAKA (lzdavač Šareni Dućan).

Rođena u Varaždinu. Diplomirala hrvatski jezik i književnost. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirala na Doktorskom studiju književnosti, teatrologije, filma i kulture. Sudjelovala na nekoliko hrvatskih i međunarodnih znanstvenih skupova, a njezini znanstveni radovi s područja teatrologije i psihoanalize objavljeni su u stručnim časopisima. Zaposlena u HNK u Varaždinu kao dramaturginja. Uprizoreno joj je 30-ak kazališnih tekstova za djecu i mlade. Objavljena joj je zbirka igrokaza za djecu Veselo, šareno, maleno, a nekoliko tekstova u časopisima za književnost i kazalište te zbirka Norci u koautorstvu s Dubravkom Torjancem. Suradnica je Dramskoga programa Hrvatskoga radija u Zagrebu te Dječjega programa. Autorica pogovora nekoliko knjiga. Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Radi i kao kazališna lektorica, prevodi sa slovenskog jezika, bavi se kajkavizacijama (2010. objavljena joj je kajkavizacija V prizemlu i na prvi etaži iliti Prevrtlivost sreče Johanna Nestroya; u koprodukciji s MG Ptuj i HNK u Varaždinu uprizorena kajkavizacija Plautove Aulularije, Komedija o loncu…). Vodila brojne kazališne radionice, kao i EU projekte.

Rođen je 1958. godine u Varaždinu gdje je završio osnovnu školu. 1973. godine upisuje školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ljubića, na Odjelu za likovnu i tehničku obradu metala. Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Na Grafičkom odjelu, u klasi prof. Alberta Kinerta, diplomirao je 1982. godine. Izlagao je na Salonima mladih u Zagrebu, HDLU u Zagrebu, na skupnim izložbama u Varaždinu, Čakovcu i Mađarskoj. Član je HDLU-a od 1982. godine. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Trakošćanu, Karlovcu, Koprivnici, Čakovcu i Varaždinu. Pored slikarskog rada, bavi se scenografijom, kostimografijom, kreiranjem i izradom lutaka te grafičkim dizajnom. Zaposlen je u osnovnoj školi kao učitelj likovne kulture.

Rođen je 1963. godine u Varaždinu. Diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Harija Guseka. Na Glazbenoj školi u Varaždinu predaje predmete Klavir i Osnove jazza. Na Odsjeku za kazališnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku nositelj je kolegija Oblikovanje zvuka u kazalištu te Dramaturgija glazbe. Kao kompozitor i scenski glazbenik surađuje s HNK Varaždin, SLG Celje, GKL Split, LK Mostar, GK Zorin dom Karlovac, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, UO Gllugl te raznim dramskim studijima djece i mladih. Nastupa kao izvođač jazz i klasične glazbe te kao scenski glazbenik u Hrvatskoj i inozemstvu. Snimio nekoliko nosača zvuka. Na nekim projektima radio kao studijski glazbenik. Suosnivač Umjetničke organizacije Gllugl osrtivač i voditelj Varaždin jazz banda, Tria Borgia, Dua LP, Tria Petra Eldana te suosnivač sastava Kajtebriga i Dua Hana & Pero.

O predstavi

Rutvica Ivana Vukićević
Jaglenac Gordan Marijanović
Relja Srđan Kovačević
Kneginja Aleksandra Colnarić
Milojka Tena Milić Ljubić
Orao Aleksandra Colnarić i Srđarn Kovačević
Zatočnica 1 Inga Malidža
Zatočnica 2 Tena Milić Ljubić
Zatočnica 3 Aleksandra Colnarić
Medvjedica lvana Vukićević i Srđan Kovačević
Zmaj Irtga Malidža, Terta Milić Ljubić i Aleksandra Colnarić
Panj Srđan Kovačević
Drveće svi

Režija Dubravko Torjanac
Asistent redatelja Gordan Marijanović
Dramatizacija i tekstovi songova Vesna Kosec-Torjanac
Scenografija, oblikovanje lutaka i rekvizite lvan Duić
Asistentica scenografa Anamarija Šerbetar
Glazba Petar Eldan

Voditelj tehničke službe Dražen Golubić
Inspicijent Zdenka Kovaček
Majstor rasvjete lgor Elek
Majstor tona Josip Ogribić
Majstor pozornice Zoran Grkinić
Tehničar svjetlo Hrvoje Đumlija
Pozornički tehničar Tihomil Čakalić
lzrada scenografije Siniša Ardalić i Anamarija Šerbetar
lzrada lutaka i rekvizite Ivan Duić
Krojački radovi Maja Marković

Back To Top
X