skip to Main Content
Cik cak

PREMIJERA:

17. siječnja 2013.

KRATKO O PREDSTAVI:

Dječje kazalište Branka Mihaljevića priključuje se svjetskim trendovima i za ovu sezonu priprema tzv „small size“ predstavu. Takav oblik predstava do sada nije bio zastupljen u našem Kazalištu, a u cilju odgajanja kazališne publike i kako bismo i najmlađima pružili mogućnost upoznavanja s Kazalištem uprizorit ćemo predstavu pod nazivom Cik cak. Cik cak je predstava koja će najmlađoj publici biti prvo kazališno iskustvo. Za djecu predškolske dobi, od godinu i pol do 4 godine ova predstava biti će potpuno jasna i bliska njihovom svijetu, dok će za nas odrasle ona biti lijepa i maštovita igra predmeta, raznih geometrijskih oblika i materijala različitih tekstura, koji se uz glazbu i zvukove stapaju u razne oblike i tvore razne kratke priče. Kocke postaju pilići, trokuti ribice, valjci i kugle u sebi skrivaju ljude kako hodaju, pse, mačke, ptice kako lete. Najbolji način da na jednom mjestu, djeca uspostave nove odnose i veze sa svijetom oko sebe, u predstavi prilagođenoj baš njima, a dovoljno živom i dinamičnom da im se u gledanju pridruže i odrasli. Predstave smo planirali igrati za male grupe djece u prostorima jaslica i dječjih vrtića.

Svijet gdje mašta nema kraja
Kocka i kocka, mogu biti dvije kocke, ali u rukama svakog djeteta one postaju kamion, kuća, raketa, konj… A kada dva lutkara i jedan džez trio dobiju kutiju punu geometrijskih oblika, onda nastaje čitav svijet likova, mjesta, događanja. Poseban svijet koji iz dječje perspektive gradimo baš za njih – djecu! Djeca su predivna bića koja vrludaju svijetom, skupljajući o njemu sve informacije koje su im dostupne. Njih zanima što se skriva ispod kreveta i iza ormara, zavirit će u svaku rupicu, dotaknuti stup, drvo, cvijet, ogradu na putu do vrtića. Znanje koje imaju o svijetu oko sebe veliko je i raste iz dana u dan. Možda ne mogu o njemu govoriti ili pisati, ali on je tu. Naša predstava pokušava govoriti o svijetu na način koji je njima najjasniji, promatranjem oblika, tekstura, doživljajem zvuka, transformacije, simbola i posebice – igrom, oslobađajućim i zabavnim načinom da sve naučeno o životu, vježbamo sigurno i nesputano. CIK CAK je osmišljen kao prva kazališna avantura za male istraživače svijeta. Neka ih to prvo kazališno iskustvo odvede upravo tamo gdje smo svi rado zavirivali u njihovim godinama, u svijet gdje mašta nema kraja.

Ivan Kristijan

Malo dijete uči o stvarima oko sebe uz pomoć osjetila. Kroz svoja beskrajna istraživanja različitih materijala, zvukova dijete stječe mentalne predodžbe o predmetima i odnosima među njima. Raditi na predstavi CIK CAK za mene je značilo probuditi dijete u sebi, biti dijete…biti radoznalo i spremno iskušavati nove i nepoznate stvari.

Snježa

Bim bam bom,
Bim bam bom.
Bim bam bom!
Bimbikanje, bambakanje i bombokanje sveukupni je i jedini govor jednog malog i naizgled ustaljenog svijeta. Može li se tu harmoniju i kako narušiti saznat će te u jednoj od etida predstave CIK CAK. Bez čvrste pripovjedne strukture i s animacijski do srži ogoljenim elementima, stvoriti čitku igru kroz niz etida, ni u kom slučaju nije lak zadatak, no baš u tome i jeste draž izazova. Zahvaljući Snježi, Kikiju i mladim talentiranim glazbenicima vjerujem kako smo uspjeli odškrinuti vrata nama novog i neobično zanimljivog kazališnog izričaja.

Đole

O predstavi

Igraju se: Snježana Ivković i Đorđe Dukić

  • režija: Ivan Kristijan Majić
  • glazba: Marko Olujić trio
  • scenografija: Maja Marković i Siniša Ardalić
Back To Top
X