skip to Main Content
Dobar doktor Jojboli

PREMIJERA:

31. siječnja 2012.

SEZONA:

2011./2012.

UZRAST:

3+

TRAJANJE:

50 minuta

AUTOR:

Tamara Kučinović ( Kornej Ivanovič Čukovski)

KRATKO O PREDSTAVI:

Tamara Kučinović, završivši Studij glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku, odabrala je lutkarstvo kao svoje buduće opredjeljenje u umjetničkom radu, te je odlučila nastaviti svoje istraživanje na području lutkarstva na Akademiji dramskih umjetnosti u St. Petersburgu (smjer lutkarska režija). Logično i prirodno nailazi na ideju da svoju (jednu od dvije) diplomske predstave ostvari u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Kao materijal se javio Doktor Jojboli (K. I. Čukovski), kao neka ruska tradicija koja joj je za vrijeme studiranja u Rusiji postala vrlo bliska. Bit će to lutkarska predstava po motivima Čukovskoga, (što ne isključuje mogućnost dodatnog eksperimentalno-stvaralačkog procesa) u prijevodu Grigora Viteza.

Razumijevanje životinjskog svijeta i ljudska povezanost s istim, te snaga volje, neke su ideje koje se predstavljaju i otkrivaju djeci. Prirodni materijali bit će stoga osnova za stvaranje lutaka i scenografije, a samim time i svijeta prirode

Dobri doktor Jojboli nadaleko je poznat po tome da može riješiti svaki problem. Zna razgovarati s ptičicama, s malinama i hortenzijama, s ovcama, krokodilima, žirafama, vulkanima i ribicom u moru. Majmun Čiči, papagaj Karuda i pas Av njegova su vjerna družba. Zapravo, Doktor zna razgovarati sa svim životinjama i biljkama, sa svime što na ovom svijetu možete i ne možete zamisliti. Zna ih upitati što ih muči i stvoriti lijek za svaku boljku. Osim… jedina prirodna pojava s kojom Jojboli ponekad ne uspijeva pronaći zajednički jezik je njegova supruga Barbara. Barbara, naime, ne voli baš ni prirodu, ni maline, a pogotovo ne voli životinje koje govore. Jojboli Barbaru ne razumije.

Tu je i Barmalej, nesretni Barmalej zvan Apokaliptični koji hara svemirom i uništava ono što nađe pred sobom. Sve što mu dođe pod ruku Barmalej utrpava u ogromnu rupu koju ima u trbuhu, rupu gladnu sreće i ispunjenja. On želi postati centar svemira, a razočarana Barbara će u strašnom Barmaleju pronaći saveznika u osveti koju će priuštiti svom suprugu.

Hoće li Barmalej i Barbara biti problem koji dobri doktor neće znati riješiti? Ili će Jojboli, uz pomoć svojih životinja i prirodnih sila pronaći način da zaustavi Barmaleja i ponovno osvoji Barbarino srce? Nadamo se da hoće. I da će nastaviti rješavati probleme, kako biste mu se, ako vam ikad zatreba, i vi mogli obratiti.

Tamara Kučinović rođena je 12.11.1984. u Zagrebu gdje je od malih nogu pohađala Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih. Nakon završetka Jezične gimnazije u Zagrebu, 2004. godine upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku ( smjer gluma i lutkarstvo ) na kojoj je diplomirala 2008. godine kao student prve generacije te akademije. 2008. godine svoje školovanje nastavlja na Akademiji kazališne umjetnosti u St. Petersburgu u klasi Nikolaya Petrovicha Naumova ( smjer redatelj kazališta lutaka ) gdje će diplomirati 2012. godine predstavama „Dobri doktor Jojboli“ ( Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku ) i „Vjetar koji je išao k’ velikoj planini“ ( Gradsko kazalište lutaka Split ).

Volha Balashova rođena je 06. veljače 1986. u Vitebsku (Bjelorusija) gdje je završila umjetničku školu (smjer – grafika), a zatim svoju likovnu naobrazbu nastavlja na koledžu umjetnosti (smjer slikarstvo) također u Vitebsku. U St. Petrsburgu, 2011. diplomira kao umjetnik – izvođač na Akademiji kazališne umjetnosti u klasi Tamare Vasilevne Mironove. Za vrijeme studija radi na nekoliko predstava, a među njima su „ Fando i Lis“ u kazalištu „Masterskaya“ i „Euridika“ u „Teatru na Vasilevskom“. Predstava „Fando i Lis“ dobila je nagradu za najbolju predstavu na festivalu „Istropolitana“ u Bratislavi.

Samouki glazbenik i ton majstor koji se u glazbu i zvuk zaljubljuje još u djetinjstvu, gledajući tv dokumentarce Jacquesa Cousteau-a. Utjecaj koji su na njega ostavili podmorski kadrovi Calypsove ronilačke ekipe, popraćeni izvrsnom ambijentalnom glazbom i zvučnim efektima, izlazi na površinu tek u kasnijoj adolescenciji, kada dolazi u posjed svog prvog glazbenog instrumenta, a zatim i prvog uređaja za višekanalno snimanje glazbe. Od tada, taj hobi postupno pretvara u svakodnevni posao koji se i danas kreće na relaciji glazba – zvuk.

Rođena u Zagrebu 1981., gdje završava studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti. Kao dramaturginja surađivala je na desetak predstava, radila je kao urednica za Teatar.hr, autorica je nekoliko projekata odgojnog kazališta i bavi se dramskom pedagogijom. Članica je uredništva portala Drame.hr, posvećenog predstavljanju suvremenog domaćeg dramskog pisma. Dobitnica je nagrade ‘Marin Držić’ za dramu ‘Točka izvorišta’ 2004. Tekst je izveden u produkciji KUFERa i režiji Marija Kovača. Suosnivačica je umjetničkog kolektiva SKROZ.

O predstavi

 • Doktor Jojboli: Ivica Lučić
 • Barbara: Areta Ćurković
 • Barmalej: Mladen Vujčić
 • Papagaj Karuda: Inga Šarić
 • Pas Av: Snježana Ivković
 • Majmun Čiči: Đorđe Dukić
 • sova, ovca, krokodil, žirafa, nilski konj, majčica zemlja: Aleksandra Colnarić
 • autorica: Tamara Kučinović po motivima Korneja Ivanoviča Čukovskog
 • režija: Tamara Kučinović
 • scenografkinja i kreatorica lutaka: Volha Balashova
 • dramaturginja: Maja Sviben
 • autor glazbe: Hrvoje Radnić
 • asistentica redateljice: Snježana Ivković
 • Voditelj tehničke službe: Momčilo Labudović
 • Inspicijent Zdenka Kovaček
 • Majstor tona: Dražen Golubić
 • Majstor rasvjete: Igor Elek
 • Majstor pozornice: Zoran Grkinić
 • Pozornički tehničar: Tihomil Čakalić
 • Izrada scenografije: Siniša Ardalić, Volha Balashova, Maja Marković
 • Izrada lutaka: Volha Balashova, Maja Marković
Back To Top
X