skip to Main Content
Posljednja ovčica

AUTORSKI PROJEKT:

Ulrich Hub

PREMIJERA:

3. prosinac 2021.

SEZONA:

2021. / 2022.

PREUZIMANJE:

KRATKO O PREDSTAVI:

U mračnoj noći spusti se na sredinu polja ogromna svjetleća pojava. Sljedeće jutro kada se dvije ovce probude, na nebu se pojavi nova zvijezda, a pastiri su nestali bez traga. Zašto su nestali? Jesu li su oteti? Ovce su ostale same! Proširile su se glasine da se rodilo jedno posebno dijete, djevojčica koja će kasnije, navodno, spasiti svijet. Trebala bi ležati u kućerku s krovom od valovita lima, zamotana u pelene i u kori- tu za hranjenje životinja. Ovce su zgrožene i strašno radoznale: to bismo trebale vidjeti! Na vlastitu odgovornost planiraju otići vidjeti dijete i kreću na put.

Autor se u ovom djelu ponovno pozabavio biblijskom temom na duhovit i pomalo neobičan način.

Ovce pripovijedaju božićnu priču sa svog gledišta i pri tom razgovaraju o vječnim temama, ljubavi i razumijevanju.

Rođen je 1959. godine u Koprivnici gdje završava osnovnu i srednju školu. Godine 1989. Diplomirao je režiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Od tada radi u cijelom nizu kazališta širom Hrvatske (DK Gavella, HNK Osijek, Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek, HNK u Varaždinu, Kazalište Požega, Kazalište Virovitica, Kazalište Oberon, ITD Zagreb) ali i izvan nje (HNK U Mostaru). Režirao je djela Marina Držića, Williama Shakespearea, Ivana Cankara, Mire Gavrana, J.W. Goethea, Volkera Ludwiga, Davora Špišića, Kristine Gavran, Ephraima Kishona, Labicha, Kamova, Čehova, Hašeka, Galovića i brojnih drugih autora. Osim režije bavi se i prevođenjem i pisanjem. Napisao je i knjige za djecu i mlade Kako smo mamu i tatu spasili od bankrota, Dječak koji je govorio Bogu i Nespretni Dado. U HNK U Osijeku trenutno je na repertoaru njegov tekst Richard III Grbavi.

Rođena je u Zagrebu, gdje je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Kao scenografkinja radi u brojnim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz Ozrena Prohića dobitnica je Nagrade za najbolju scenografiju na Gumbekovim danima za predstavu Operni Cabaret (HNK, Zagreb). Neke od predstava koje ostvaruju su: Hercegovci za volanom, Bitange i princeze, Kraljevo, Krletka, Kaos iza kulisa, Vučjak, Vjenčani list, Amelija ide na ples, Pečat, Čarobni kolačić. Često surađuje i sa Scenom Gorica radeći predstave za djecu i ostale: Grga Čvarak, Davež, Dječak koji je tražio zmaja, Sve u 3, I živjele su sretno. Dugogodišnja je suradnica manifestacije Ljeto na Strossu i članica žirija Festivala zastavica u sklopu festivala Cest is d’Best. Kao set dekorater surađuje u filmu Zrinka Ogreste S one strane. Kada stigne, napravi poneku likovnu izložbu. Članica je HZSU-a od 2010 godine.

Samostalna umjetnica, magistra kostimografije rođena je 1964. u Zadru. Živi i radi u Zagrebu. Godine 2014. završila je treću godinu poslijediplomskog doktorskog studija na alu u Zagrebu, smjer slikarstvo, pod umjetničkim mentorstvom prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Umjetnički senzibilitet ostvaruje i gradi u kazalištu kao kostimografkinja dramskih, plesnih, i predstava za djecu u kazalištima u Hrvatskoj i šire. Izlaže kostimografiju, crteže i tekstilne kolaže – slike na skupnim i samostalnim izložbama. Dobitnica je nagrade Branko Stojaković 2011. za likovnost predstave Michelangelo Buonarrot. Godine 2014. dobila je i Nagradu Grada Zadra za uspjehe i rezultate na području kazališne umjetnosti. U Kazalištu Komedija kreirala je kostimografiju za predstave Čisto ludilo, Ukroćena goropadnica, Ella i Marilyn, Skup, Vanja i Sonja.

Gordana Evačić je multiinstrumentalistica, trostruka dobitnica nagrade Status i najbliža suradnica glazbenika Miroslava Evačića. Njezin samostalni album Sneha bio je nominiran za nagradu Porin i uvršten na listu ponajboljih albuma od strane prestižnog britanskog world music magazina fRoots.

Miroslav Evačić je glazbeni producent, multiinstrumentalist, autor i kreator vlastitog glazbenog pravca – Čardaš Blues. Autor je devet studijskih albuma i dobitnik četiri Porina (dva kao izvodač i autor, dva kao glazbeni producent) te brojnih domaćih i inozemnih priznanja. U svom radu surađivao je s mnogim svjetskim poznatim glazbenicima, a njegova glazba emitira se na eminentnijim svjetskim radio postajama (BBC, fRoots Radio…)

O predstavi

Kristina Kovačević
Gordan Marijanović

Prijevod i režija: Damir Mađarić
Scenografija: Marta Crnobrnja
Asistent scenografa: Petra Mađarić
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Asistent kostimografa: Aleksandra Vukićević
Glazba: Gordana i Miroslav Evačić
Oblikovanje rasvjete: Igor Elek
Voditelj tehničke službe: Dražen Golubić
Inspicijent: Zdenka Kovaček
Majstor rasvjete: Igor Elek
Majstor tona: Josip Ogribić
Majstor pozornice: Zoran Grkinić
Tehničar svjetlo: Hrvoje Đumlija
Pozornički tehničar: Tihomil Čakalić
Izrada scenografije: Siniša Ardalić, Marta Crnobrnja
Izrada kostima: Ivanka i Valentina Greganic (krojački salon “Beatris”) Marija Šarić Ban

Back To Top
X