skip to Main Content
Povijest zgrade kazališta

Grad Osijek kroz povijest je ravnomjerno razvijao tri gradske cijeline Donji Grad, Gornji grad i Tvrđu. Bogati gornjograđani izgradili su zgradu gornjogradskog Kasina 60-tih godina 19. stoljeća u kojoj je danas smješteno Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku.

U drugoj polovici 19. stoljeća sagrađena je i zgrada donjogradskog Kasina na današnjem Trgu bana Josipa Jelačića 19. U arhivi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku postoje dokumenti o gostovanju novosadskih glumaca 1882. u donjogradskom Kasinu.

Kroz svoju povijest u zgradi je bila smještena knjižnica, restauracija, a održavali su se brojni kulturni događaji važni za Grad Osijek. 1950. zgrada je dodijeljena RKUD “Ognjen Prica” koje je koristilo zgradu za svoje potrebe.

Profesionalizacijom Dječjeg kazališta zgrada je 1958. godine dodijeljena Dječjem kazalištu (tada) “Ognjen Prica”. U nekoliko navrata zgrada je obnavljana i prilagođavana za tu vrstu kazališne djelatnosti. Zadnji put obnovljena je u dvije faze: prva faza 1996. i druga faza 2000. godine.

Back To Top
X