skip to Main Content
O nama
Vrijedna i višestruko nagrađivana kazališna kuća službeno

je s radom započela 8. lipnja 1950. godine, izvedbom prve premijere Pionirskoga kazališta u Osijeku – «Spašeno svjetlo» koju je režirao Ivan Marton. Godinu dana kasnije amatersko kazalište, u čijim su predstavama igrala djeca, dobiva svoju dvoranu u tadašnjem donjogradskom Domu kulture, u kojoj i danas predstavama uveseljavaju male i velike.

Nastojanja da Osijek dobije pravu lutkarsku i dječju scenu

ostvarila su se 1958. godine kada se kazalište profesionalizira te dobiva ime Dječje kazalište «Ognjen Prica». Dječje kazalište u Osijeku iznimno je ponosno što je sudjelovalo na Prvom međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku. Prvu lutkarsku predstavu postavlja na scenu 1962. godine, a 1977. postaje ponosnim domaćinom Susreta lutkara Hrvatske.

U svojoj višedesetljetnoj povijesti

na gradskoj, državnoj i međunarodnoj sceni, dogodilo se mnogo lijepih i nezaboravnih trenutaka, vrhunskih suradnika i nezaboravnih predstava. Povijest upisuje uspješnice poput predstave «Zeko, Zriko i Janje» Branka Mihaljevića u režiji Ivana Baloga, koja je postala simbolom Kazališta i na repertoaru je, u različitim postavama, od 1958. godine. Kroz povijest, Kazalište je za svoje predstave dobivalo najuglednije nagrade, gostovalo na svim značajnim festivalima u domovini, susjednim zemljama, širom Europe, ali i u dalekoj Kini i Tajvanu.

I danas djeca i odrasli

s nestrpljenjem prelaze prag ove čudesne kuće koja nas je nebrojeno puta vodila na čarobna i bajkovita putovanja, otvarajući nam nepregledan prostor izmaštanih likova, a sav izvanjski svijet ostavljala za vratima. I ne samo mali, u svijet čarolija Dječjega kazališta uranjaju i veliki, oni koji su nekada bili mali i koji još uvijek s čudom u srcu prate zajedno s malenima svoje omiljene likove iz priča…

Back To Top
X