skip to Main Content
Botafogo

AUTOR:

Lubomir Feldek

KRATKO O PREDSTAVI:

Lutkarska igra u jednome činu
Predstavu obnavljamo na poziv Kazališta lutaka Zadar u povodu 20.-te obljetnice smrti Branka Stojakovića (izvedeno u Zadru 19. lipnja 2012. godine)

Izvan plana rada za sezonu 2011./2012. Kazalište je obnovilo „ratnu premijeru“ predstavu Botafogo Lubomira Feldeka. Redatelj predstave je Zvonko Festini, scenograf, kostimograf i kreator lutaka Branko Stojaković, a skladatelj Igor Savin koji su se odrekli honorara kao poklon djeci ratnog Osijeka. Botafogo je premijeru doživio 18. lipnja 1992. godine, a 13. lipnja iste godine je velikan hrvatskog glumišta, likovni umjetnik Branko Stojaković doživio prometnu nesreću na putu iz Osijeka za Zagreb i zauvijek nas napustio. Kazalište lutaka Zadar u povodu obilježavanja 20-te obljetnice smrti Branka Stojakovića upriličilo Dan sjećanja i zamolilo naše Kazalište da se s ovom obnovom uključi u obilježavanje. U Zadru smo gostovali 18., 19. i 20. lipnja 2012. godine, a obnovljenu ćemo predstavu igrati i u slijedećoj kazališnoj sezoni.

Jedan od razloga zbog kojih je i prije 20 godina i danas predstava Botafogo postavljena na scenu našeg kazališta je i pojava pisca Lubomira Feldeka s njegovom osobenom poezijom, a posebno u lutkarskoj dramaturgiji – bila je višeznačna. Feldek je srušio mnoga pravila tradicionalne lutkarske literature i stvorio svoj vlastiti stil. Veliko ime slovačke literature, Lubomir Feldek nije bio sljedbenik lutkarske konvencije, već je znao braniti dosljednost svoje poetike i svojih načela i samim time zaslužio svoje mjesto u repertoaru našeg Kazališta koje je poznato po rušenju ustaljenih konvencija.

O predstavi

Back To Top
X