skip to Main Content
Ježeva kućica

UZRAST:

7+

TRAJANJE:

60 minuta

AUTOR:

Branko Ćopić

KRATKO O PREDSTAVI:

Projekcije po ideji Saše Anočića realizirao Dražen Golubić.

Temeljna vrijednost od koje sve počinje i u kojoj sve završava naš je dom, a sve osim doma i sigurnosti usputna je stanica. Shvatio je to Ježurka Ježić, popularni lik iz svevremenog teksta Branka Ćopića “Ježeva kućica”. Shvatimo ponovo i mi. I mi i djeca. Za djecu se ne bojim, djeca će shvatiti. Za to je samo dovoljno pružiti im priliku. A jedna od idealnih je i realizacija ovog prekrasnog svevremenog teksta, nadamo se na obostrano zadovoljstvo.

Saša Anočić

Poznato pjesničko ostvarenje Branka Ćopića Ježurka Ježić djeci je drag zbog svoje ljubavi prema vlastitom domu, jer nigdje nije tako lijepo kao tamo, a oni koji svoj dom ne vole završe neslavno, kao u ovoj priči vuk, medo i divlja svinja.

O svom doživljaju “Ježeve kućice” i radu na predstavi redatelj je zapisao:

“Ovako: Što mogu reći? Moram reći da žalim za “onim” vremenima. Ne da se želim ograditi, nego zaista mislim da ne mislim ideološko-politički intonirano, nego govorim zaista o vremenu “prije”. Vjerujem da većina dijeli vrijeme na: sadašnje, tj. danas, i “ono prije”. Ono prije ne mora biti nužno i ljepše, ali nosi u sebi kod svakog ono duboko proživljeno, dok ono “poslije” ili “sada” je samo ponavaljanje ili oponašanje “onog prije”. Gotovo da nam se život sveo na tri čimbenika: na sjetu, utjehu i gotovo tehničko obavljanje svakodnevnice.

Tužno je što tražeći utjehu odlazimo u sjetu. Ja kad “zaronim” teško se izvučem. Iskreno mislim da ću se teško izvući i iz ove predstave. Ova predstava nije samo priča, ova priča je i svjedok onoga što ne može niti jedan slikar naslikati, niti jedan kipar iskipariti, itd. itd…. ova priča nosi u sebi i iluzije i stvarnosti jednog vremena kada smo mi odrasli bili mali i stoga mi se činilo nepoštenim napraviti predstavu samo za klince, pokušao sam svoj sjetni osmijeh prenijeti i na vas starije da se ako ništa drugo onda bar “rvete” sa svojim konotacijama o minulosti sat vremena koliko predstava traje.

Ovako govoreći činit će se da je predstava namijenjena samo odraslima. (Što naravno nije istina). Predstava je prvenstveno namijenjena njima (klincima) tj. svjedocima novog vremena koje će neminovno kad tad i minuti. I sve to što se u narednom vremenu dogodi ( pogotovo u obitelji) bit će upravo glavna sadržina njihovih budućih sjetnih stanja. Ali osim obitelji, ima još jedna poveznica ova dva svijeta, a to je : kućica. Naša, vlastita, osobna, jedina i jedinstvena i neponovljiva. A pogotovo ona minula (Makar bila i ista).

Naša kućica, jedino područje i to obilježeno i to još – naše. Gdje ti nitko ništa ne može. (Barem bi tako trebalo biti) i gdje možete mirno sjesti i navući sjetni osmijeh dok pričate svojim klincima priču koju nisu nikad čuli, priču o “Ježurki Ježiću”. A da vas podsjetim da to napravite i zato sam napravio ovu predstavu, ( I zbog honorara naravno – i zbog još koječeg, ali to nije bitno, u stvari bitno je ali…)”

Pozdrav,
Saša Anočić
Siječanj-veljača 2010.

O predstavi

 • Ježurka Ježić – Mladen Vujčić
 • Lisica Mica, Pas, Kuna – Inga Šarić
 • Poštar Zec – Ivica Lučić
 • Divlja Svinja, Ovca, Pas, Luk, Sova, Žaba – Đorđe Dukić / Miroslav Čabraja
 • Medvjed, Pas, Žaba, Sova – Areta Ćurković
 • Poštara Zeca Žena – Aleksandra Colnarić
 • Vuk, Pas, Zmija, Svraka, Žaba – Snježana Ivković
 • Pas – Zoran Grkinić
 • Redatelj, scenograf i dramaturg: Saša Anočić
 • Kostimografkinje, kreatorice lutaka i asistentice scenografa: Terezia Mojžišova i Zoja Zupkova
 • Autor glazbe: Matija Antolić
 • Oblikovanje rasvjete: Ivo Nižić
 • Asistentice redatelja: Jelena Sušac i Aleksandra Colnarić
 • Voditelj tehničke službe: Momčilo Labudović
 • Inspicijent: Zdenka Kovaček
 • Majstor tona: Dražen Golubić
 • Majstor rasvjete: Igor Elek
 • Majstor pozornice: Zoran Grkinić
 • Izrada dekora: Siniša Ardalić
 • Izrada kostima i lutaka: Terezia Mojžišova, Zoja Zupkova, Mandica Lerinc i Juliška Stočko

Mladen Vujčić

Na 13. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ u Čakovcu žiri u sastavu Vladimir Stojsavljević, Zlatko Sviben i Mario Kovač dodijelio je nagradu za glumačko ostvarenje za mušku ulogu glumcu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Mladenu Vujčiću zbog angažmana i energije kojom nosi predstavu kao protagonist za ulogu Ježurke Ježića u predstavi Ježeva Kućica redatelja Saše Anočića. Nagrade će biti uručene na svečanosti u Osijeku povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade.

Nagrada Hrvatskog glumišta 2010.

Mladen Vujčić osvojio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež za ulogu Ježurke Ježića.

Svečana dodjela nagrada na 11. NAJ, NAJ, NAJ festivalu

Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu dodjeljena je Ivici Lučiću za ulogu Zeca u predstavi »Ježeva kućica«, u izvedbi Dječjeg Kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Helena Buljan, Jasna Bilušić, Džimi Jurčec, Igor Ružić i Helena Braut.

Back To Top
X