skip to Main Content
Ljepotica i zvijer

AUTOR:

Hermína Motýlová i Petronela Dušová

PREMIJERA:

Osijek, 4. 3. 2020.
Vinkovci, 13. 3. 2020.

SEZONA:

2019. / 2020.

PREUZIMANJE:

KRATKO O PREDSTAVI:

Romantična i tajanstvena bajka za cijelu obitelj u kojoj snaga ljubavi pobjeđuje strah i predrasude. Ova je bajka do danas doživjela puno filmskih i kazališnih uprizorenja, a za ovu smo prigodu posegnuli za dramatizacijom Františeka Hrubína i napisali potpuno novu prilagodbu. I nas je očarala zbog svoje svevremenosti i suvremenosti. Priča u sebi krije veliku metaforu života. Stvarna ljepota čovjeka nije u njegovoj vanjštini i izgledu nego je skrivena u njegovu srcu. I kako to već u bajkama biva – onaj koji je u krivu nešto nauči, a dobro dobiva zasluženu nagradu.

Lice zvijeri, a srce ljudsko…
Pusto i prazno…
I tako će to biti dok se ne pojavi djevojka koja bi htjela
postati njegovom ženom…
Ta djevojka će ga spasiti i slomiti kletvu…

Petronela Dušová

Glumica, lutkarica, redateljica, autorica, rođena 1964. godine u Bratislavi. Studirala na Kazališnoj akademiji muzinih umjetnosti u Pragu (smjer lutkarstvo), gdje je njenu dušu osvojio, osim lutkarske umjetnosti, i njen budući suprug – Miro Duša. Po završetku studija (1987.) bila je članica ansambla Državnog lutkarskog kazališta u Bratislavi, a od 1990. kreće sa samostalnim kazališnim stvaralaštvom za djecu s naglaskom na filmsko i televizijsko stvaralaštvo. Sa suprugom Miroslavom od 1990. redovno surađuje s Bibianom – Međunarodnim domom umjetnosti za djecu u Bratislavi, gdje je kao autorica i glumica pripremala uprizorenja koja su se jako oslanjala na integraciju i interaktivnost s djecom, a 1994. osnovali su kazalište Teatro Neline. Nela i Miro Duša uspješno su surađivali sa svjetski poznatim mimom Milanom Sladekom, a priznati utjecaj na kulturnu sferu njihovo kazalište ostvarilo je također dramatizacijama i inscenacijama djela ozbiljne klasične glazbe, koja su nastajala u suradnji sa Slovačkom filharmonijom.

Teatro Neline se od 2015. posvećuje i repertoaru za odraslu publiku i od didaktičko-odgojne drama- turgije pomiče k aktualnim temama, koje obuhvaćaju, jednakom mjerom, intimnu i javnu sferu ljudske egzistencije.

Dobitnica je i mnoštva međunarodnih priznanja i nagrada za svoje stvaralaštvo.

Lutkarski scenograf i tehnolog, rođen 1960. u Banskoj Bystrici, Slovačka. Miroslav Duša nastavio je obiteljsku tradiciju i već od srednje se škole počeo baviti umjetnošću. Maturirao je na Školi umjetničke industrije u Bratislavi, te nastavio studij na praškoj Kazališnoj akademiji muzinih umjetnosti s usm- jerenjem na lutkarsku scenografiju i tehnologiju. Tamo je svoju dušu posvetio svojim dvjema ljubavi- ma-lutkarskoj umjetnosti i svojoj budućoj supruzi lutkarici, autorici i kasnije i redateljici Petroneli.

Poslije studija radio je za Kratki film Prag (1986. – 1989.) i za filmski studio ATAN (1991 – 1994). Miro Duša bio je koautorom i autorom likovnih i tehnoloških rješenja nekoliko izložbi koje su na aktivan i interaktivan način upoznavale djecu s umjetnošću. Njegovo iskustvo s filmom i kazalištem otvorilo mu je vrata kao pedagogu i na Umjetničkoj akademiji u Bratislavi. Predavao je na Kazališnom odsjeku lutkarsku scenografiju i tehnologiju (1995 – 2017), trenutno i na Katedri za animirani film i Filmskom i televizijskom odsjeku. Jedan je od osnivača Udruge prijatelja lutkarskog kazališta i filma. Od 2017. godine je slobodni umjetnik.

U profesionalnim slovačkim kazalištima, ali i u inozemstvu radio je nacrte scenografije, lutke i maske za preko 40 predstava, a njegove tehnološki usavršene lutke izlagane su na brojnim izložbama.

Rođen je 1963. godine u Osijeku, gdje je završio Srednju glazbenu školu „Franjo Kuhač“ – smjer flautist. Osim flaute svira više različitih instrumenata – gitaru, saksofon, klavir te na pojedinim albumima i u pojedinim pjesmama sam svira sve instrumente. Tijekom svojeg dugogodišnjeg bavljenja glazbom okušao se u gotovo svim područjima glazbe i glazbenog izričaja, te surađivao s mnogim poznatim oso- bama i sastavima. Autor je mnogih pjesama i aranžmana za dječje festivale, a svoju sklonost i smisao za rad na dječjim pjesmama najbolje je upotpunio u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku, s kojim ima višegodišnju i više nego uspješnu suradnju, a za svoj je rad i višekratno nagrađivan.

Rođena 1986. u Osijeku. Plesnu naobrazbu započela je u klasičnom baletu. Na Akademiji u Ljubljani za- vršila je izvedbeni smjer suvremenog plesa i koreografije, u klasi prof. Branka Završana. Kao koreograf i suradnik za scenski pokret radila je na dramama, mjuziklima, komedijama, lutkarskim predstavama te predstavama za djecu i mlade. Osim na kazališnom i autorskom području djeluje i na pedagoškom, na području klasičnog baleta i suvremenog plesa.

O predstavi

PRIPOVJEDAČICA – Areta Ćurkovć
MILA – Maja Lučić
BARICA – Ivana Vukićević
MARICA – Aleksandra Colnarić
TRGOVAC, njihov otac – Đorđe Dukić
ZVIJER – Gordan Marijanović i Srđan Kovačević
PTIĆ PJEVIĆ – Kristina Kovačević

Dramatizacija: Hermína Motýlová i Petronela Dušová
Prijevod: Maja Lučić
Režija: Petronela Dušová
Scenografija i lutke: Miroslav Duša
Asistentica scenografa: Lorna Kalazić Jelić
Kostimografija: Lorna Kalazić Jelić
Glazba: Ivica Murat
Scenski pokret: Maja Huber
Oblikovanje rasvjete: Igor Elek
Video projekcije: Dražen Golubić
Asistentica redateljice: Aleksandra Colnarić

Voditelj tehničke službe: Dražen Golubić
Inspicijent: Zdenka Kovaček
Majstor rasvjete: Igor Elek
Majstor pozornice: Zoran Grkinić
Majstor tona: Josip Ogribić
Tehničar svjetlo: Hrvoje Đumlija
Pozornički tehničar: Tihomil Čakalić
Izrada scenografije i lutaka: Siniša Ardalić, Miroslav Duša i Lorna Kalazić Jelić
Izrada kostima: Lorna Kalazić Jelić, Maja Marković, fundus DKBMO I HNK

Glas Slavonije 27.siječnja 2020.

Glas Slavonije 4.ožujka 2020.

Glas Slavonije 6.ožujka 2020.

Back To Top
X