skip to Main Content
Vesela avlija

KRATKO O PREDSTAVI:

Rođendan Branka Mihaljevića (19. siječnja 1931.) obilježavamo svečanom obnovom Vesele avlije
Obnova Lidija Helajz prema redateljskoj zamisli Ivana Baloga

Dječje kazalište Branka Mihaljevića obnovnom Vesele avlije zaključuje trilogiju kojom obilježava 10 godina otkako nas je napustio Branko Mihaljević. Trilogiju čine Zeko, Zriko i Janje – najdugovječnija predstava na repertoaru Kazališta uz koju su odrasle generacije mališana, Božićna priča – obnovljena u prosincu 2015. te Vesela avlija čiju ćemo svečanu obnovu izvesti 19. siječnja 2016. na autorov rođendan.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića ovaj je mjuzikl za djecu uspješno praizvelo 29. travnja 1980. godine i od tada ga je nekoliko puta vrlo uspješno obnavljalo. Svoj veliki uspjeh i dugovječnost predstave duguje i glazbi Branka Mihaljevića koju izvodi veliki tamburaški orkestar HRT-a pod ravnateljem Siniše Leopolda, a zatim i priči punoj doskočica, pošalica i narodnih umotvorina pisanoj slavonskom ikavicom, te izvrsnoj režijskoj zamisli Ivana Baloga donoseći na scenu nešto (za te godine) posve neuobičajeno – mjuzikl za djecu i to na ikavici.

Branko Stojaković – velikan hrvatskog lutkarstva svojom likovnošću ostvaruju divnu čistoću scene koristeći dugine boje, a njegove prelijepe lutke kako je davno napisao kritičar Glasa Slavonije “osmišljene su i izrađene s toliko mašte, ukusa i likovne odmjerenosti… da zaslužuju trajno živjeti u kakvom muzeju primjenjene umjetnosti.”

Mihaljević je u Veseloj avliji najmlađima ponudio izvorni (i obrađeni) slavonski folklor, melodije u duhu slavonske narodne glazbe i kolaž pričicu o događanjima u veseloj avliji čiji su stanovnici – domaće životinje. Priču Vesele avlije režirao je Ivan Balog, a po njegovim zamislima za ovu prigodu obnovila je naša Lidija Helajz.

Skladatelj, književnik, novinar, radijski i televizijski urednik (1931. -2005.)

Radni je vijek proveo u Osijeku kao radijski urednik glazbenog i glazbeno-dokumentarnog programa Radio Osijeka. Veliku je popularnost stekao kao autor pjesama, među kojima je zasigurno najpoznatija Zeko i potočić.

Za Dječje kazalište u Osijeku, koje od 2006. nosi njegovo ime, napisao je 26 glazbeno scenskih djela kao što su Indijanci velikog perivoja, Među najljepšim pičama, Veliki šumski događaj, Vesela avlija, Sveti Nikola, Božićna priča, a igrokaz Zeko, Zriko i Janje postao je repertoarna konstanta donjogradskog kazališta. Osim u Osijeku, igrokaz Zeko, Zriko i Janje uspješno je izvođen u drugim hrvatskim i brojnim inozemnim kazalištima. Branko Mihaljević odlikovan je Redom danice hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnik je nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo, a slušatelji njegove emisije Branko i potočić izabrali su ga za Osječanina stoljeća.

Kazališni djelatnik, redatelj i glumac (1926. – 2000.)

Umjetničku je karijeru započeo među amaterima kao glumac i redatelj, a zatim je glumac, pomoćni redatelj i tajnik Drame u HNK-u u Osijeku. Diplomirao je na Akademiji za pozorište u Beogradu, a zahvaljujući njegovom organizacijskom zalaganju u program Radničkog amaterskog kazališta uključene su i dječje predstave koje od 1957. postaju temeljna produkcija profesionalnog Dječjeg kazališta Ognjen Prica. Kao dugogodišnji ravnatelj ovoga kazališta održavao je trovrsni repertoar – dječje, baletne i lutkarske predstave što je povijesna i umjetnička posebnost Dječjeg kazališta u Osijeku. Jedan je od pokretača bijenalnog festivala SLUK 1977., te uz brojne druge uspješne režije i redatelj naše najdugovječnije predstave – glazbenog igrokaza Zeko, Zriko i Janje koji postaje i ostaje prepoznatljivim znakom donjogradskog Kazališta.

O predstavi

Pijetao Lidija Helajz
Mačak Đorđe Dukić
Gica, Zeko Areta Ćurković
Rumenka Inga Šarić
Lisica Aleksandra Colnarić
Riđan, Bundaš Mirel Huskić
Vatrogasci Mirel Huskić, Đorđe Dukić, Aleksandra Colnarić, Inga Šarić
Patke i kokoši Aleksandra Colnarić, Inga Šarić, Areta Ćurković

 • Scena i lutke Branko Stojaković
 • Obnova lutaka Luči Vidanović
 • Lektor Marija Škrlec
 • Voditelj tehničke službe Dražen Golubić
 • Inspicijentica Zdenka Kovaček
 • Majstor tona Dražen Golubić
 • Majstor rasvjete Igor Elek
 • Majstor pozornice Zoran Grkinić
 • Tehničar ton/svjetlo Josip Ogribić
 • Pozornički tehničar Tihomir Čakalić
 • Obnova scenografija Siniša Ardalić
 • Obnova kostima Maja Marković

Glazbu izvodi Veliki tamburaški orkestar Hrvatske radio televizije pod ravnateljem Siniše Leopolda

 • 30.03.2009. – Gostovanje za Centru za kulturu u Orašju, BIH
 • 30.03.2009. – 14. Vukovarsko lutkarsko proljeće, gostovanje u kino dvorani u Županji
 • 19.12.2008. – Gostovanje u kino dvorani u Donjem Miholjcu
 • 18.12.2008. – Gostovanje u Poljoprivrednoj zadruzi u Osatini
Back To Top
X