skip to Main Content
Zlatni danci

PREMIJERA:

23. travnja 2008.

AUTOR:

Jagoda Truhelka

KRATKO O PREDSTAVI:

Pozadina je nekih svetih slika pozlaćena, što je – kažu – odraz nebeskog svjetla. Na sličan je način pozadina naših života pozlaćena slikama našeg djetinjstva.

Svatko od nas ima svoje zlatne danke kojih se s radošću, ali i nostalgijom povremeno sjeća, o kojima misli u satima samoće ili pak u danima kada mijenja i gradi nove životne smjerove. Ti su blještavi trenuci vezani uz nama drage ljude, ali i prostore. Moj je prostor sjećanja (baš kao što će jednog dana biti i vaš) vezan uz Osijek. Uz njegove se mirise, linije i boje vežu moji osjećaji, radosti odrastanja, ali i melankolija i čežnje. No, moj grad, Osijek ima osobitu privilegiju. Kada bilo tko u Hrvatskoj spomene „zlatne danke“, sjeti se Osijeka. O njegovim je ulicama, zvonima, zimskim i ljetnim večerima, naime, Jagoda Truhelka napisala prelijepe stranice koje su postale klasikom dječje književnosti i -kao što svi znamo- okupila ih pod nazivom: Zlatni danci. Jagoda je poslije živjela u raznim gradovima, no nijedan je od njih nije odredio kao grad djetinjstva.

Zlatni danci Jagode Truhelke zapisi su o životu u našem gradu. Dani djetinjstva Anice, Dragiše i Ćire ujedno su i dani djetinjstva Osijeka i njegovih ulica. Predstava Zlatni danci zamišljena je kao raz/glednica – pogled na kratke slike doživljaja, fiksirane trenutke, bilješke – vanjskih, ali i unutarnjih prostora Grada.

Razglednicu o Osijeku žarkih boja s puno glazbe i plesa realizirat će za vas, djeco, Osječani (Sabina, Ivica, Inga, Sandra, Areta, Lidija, Đorđe, Tihomir…) koji su dane svojeg djetinjstva provodili na osječkim ulicama, gacali poslije kiše po baricama osječkih ulica, mirisali u ranim ljetnim večerima opojne osječke lipe, sjedili pod granama kestena opuštajući se u tišini i osami teških, vrelih ljetnih popodneva.

Nadam se da će vam i koja sličica iz ove predstave p/ostati dio zlatnih dana provedenih u našem lijepom gradu, Osijeku.

Dubravka Crnojević-Carić

S ponosom Vas obavještavamo kako Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku slavi jubilarnu 50. obljetnicu profesionalnog rada koja se obilježava 23. travnja 2008. na dan kada je Narodni odbor Općine Osijek-Donji grad donio odluku o dodjeli profesionalnog statusa tadašnjem Pionirskom kazalištu Ognjen Prica. Stoga nam nije za zamjeriti što je ovo jedna od značajnijih sezona našega kazališta, a u kojoj osobito ističemo premijeru predstave Zlatni danci nastale na temelju istoimenog djela eminentne osječke književnice Jagode Truhelke u formi mjuzikla, a u dramatizaciji i režiji Dubravke Crnojević-Carić.

Premijera će se održati u u srijedu 23. travnja 2008. u 19:00 sati.

Ujedno, u predvorju kazališta upriličit ćemo izložbu Naših prvih osam godina koja je nastala u suradnji s dr. Antonijom Bogner Šaban, a koja retrospektivno „pripovijeda priču” o našim prvim zajedničkim koracima.

„Kada bilo tko u Hrvatskoj spomene „zlatne danke”, sjeti se Osijeka. O njegovim je ulicama, zvonima, zimskim i ljetnim večerima, naime, Jagoda Truhelka napisala prelijepe stranice koje su postale klasikom dječje književnosti i -kao što svi znamo- okupila ih pod nazivom: Zlatni danci. Jagoda je poslije živjela u raznim gradovima, no nijedan je od njih nije odredio kao grad djetinjstva.” (Dubravka Crnojević Carić)

Kako to inače biva, još od najstarijih vremena, obljetnica se uvijek rado prisjećamo, a osobito onih koje „teže” poput ove naše. Pola stoljeća profesionalnog rada!

Pola stoljeća mukotrpnog rada u teškim uvjetima, neprospavanih noći, scenskih i kostimografskih preinaka u posljednji tren, ali i nagrada, gostovanja i susreta te obilja dječjih nasmijanih lica u punoj dvorani kojima bi svako osvjetljenje pozornice izazvalo čuđenje u njihovim velikim očima. Pola stoljeća profesionalnog rada!

Oni koji su kao mali dolazili držeći za ruku svoje bake ili djedove sada to čine tako što s istom ljubavlju prema kazalištu na istu adresu dolaze i dalje..samo sa svojim unucima. Izmijenile su se generacije iza i ispred zastora; pojedine su ideje i kostimi ostavljeni duhovima prošlosti, dok su se neke vraćale te uz nadogradnju i intervenciju novih zamisli pretvarale u obnovljena djela koja publici i dalje mogu izmamiti sjetu ili zaigranost jer nitko ne bi smio napustiti kazalište ravnodušan. U našu radionicu snova s bučnih ulica može pobjeći svatko tko poželi svoj duh prepustiti najboljim majstorima za njegovo njegovanje i odgajanje( ukoliko su mlađi) i buđenje djetinjeg u njemu (ukoliko je riječ o starijim poklonicima).

Kažu kako je kazalište poput vina te da s godinama dobiva na istančanoj kvaliteti, kada se uigrani koraci i replike oslobode automatizma i straha od kritike te prepuste spontanom ljudskom meandriranju kroz zadane parametre stoga Vas lijepo pozivamo da se podsjetite, zajedno s nama, kako smo odrastali s našim gledateljima u ovom divnom Gradu jer “svatko od nas ima svoje zlatne danke kojih se s radošću, ali i nostalgijom povremeno sjeća, o kojima misli u satima samoće ili pak u danima kada mijenja i gradi nove životne smjerove. Ti su blještavi trenuci vezani uz nama drage ljude, ali i prostore.”( Dubravka Crnojević Carić)

Prisjetimo se Osijeka onog od nekad u proljetnoj večeri onakvog kakav je danas: naš i Vaš te svih onih koji mu se rado vraćaju ili koji će ga tek prvi puta okusiti.

S osmijehom Vas očekujemo otvorenih vrata!

O predstavi

 • Anica: Inga Šarić
 • Ćiro / Šnajder Franjo: Đorđe Dukić
 • Dragoš: Snježana Ivković
 • Majka / Lutka Jelica: Aleksandra Colnarić
 • Baka / Pekarica: Areta Ćurković
 • Otac / Trgovac Majer: Ivica Lučić
 • Kristina / Postolar Stipić / Učenik: Zvjezdana Bučanin
 • Dramatizacija: Dubravka Crnojević-Carić
 • Režija: Dubravka Crnojević-Carić
 • Scenografija: Miljenko Sekulić
 • Kostimografija: Barbara Bourek
 • Scenski pokret: Iva Peter-Dragan
 • Skladatelj: Ivica Murat
 • Oblikovanje rasvjete: Milan Kovačević
 • Digitalna animacija: Dražen Golubić
 • Inspicijent i šaptač: Zdenka Kovaček
 • Voditelj tehnike: Momčilo Labudović
 • Majstor tona: Dražen Golubić
 • Majstor rasvjete: Igor Elek
 • Majstor pozornice: Zoran Grkinić
 • Izrada kostima: Maja Marković, Zvonko Majdiš, Milorad Skorupan
 • Izrada scenografije: Siniša Ardalić, Đuro Adžić

Nagrade

• Ocjenjivački sud 2. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić dodijelio je Nagradu za najbolju glazbu Ivici Muratu za glazbu u predstavi Zlatni danci Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
• Ocjenjivački sud 2. Festivala hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ u sastavu Ladislav Vindakijević, predsjednik i članovi Dubravka Lampalov, Kažimir Hraste, Elvis Bošnjak i Jasen Boko dodijelio je nagradu za najbolju glazbu Ivici Muratu za glazbu u predstavi Zlatni Danci. Ivica Murat svojom je glazbom stvorio nostalgični ugođaj minulog vremena, dramaturški zaokruživši cjelinu Truhelkina slavonskoga svijeta.

Gostovanje

• 05. i 06.04.2009. – 2. Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“, gostovanje u Gradskom kazalištu lutaka Split

Back To Top
X