skip to Main Content

Što je za mene balet?

Još kao maloj djevojčici baka mi je spomenula da je balet jedna od grana umjetnosti. Tada još nisam znala pravo značenje riječi umjetnost pa tim njezinim riječima nisam pridavala poseban značaj. Nakon otprilike godinu dana na televiziji sam sam vidjela balerine kako plešu na vrhovima prstiju, a uz svaki pokret ih je pratila elegantna glazba. Bila sam oduševljena. Pogled svojih dječjih očiju uprla sam u sliku i tako sjedila punih sat vremena. Mislim da je to bilo presudno za moju odluku upisivanja na balet. (Moja mama je tvrdila da me ništa u toj dobi nije moglo zadržati sat vremena na istom mjestu.) Posebno mi se svidjelo što je balet povezan s glazbom te sam tako od najmanje dobi naučila povezivati tijelo sa glazbom. Moj svaki odlazak na balet pokazivao je sve veći i veći napredak. Čak sam prestala biti i tako živa.
Iva Prištanec

…osjećaj uzvišenosti, mekoće nježnosti, uzbuđenja… prepuštanja mašti… stvaranje svog svijeta, svoje igre, stvaranje sreće i … krvavih žuljeva na nogama – sve to mogu osjetiti kada stanem pod reflektore i čujem prve taktove glazbe, tada jednostavno krenem i ne zaustavljam se, želim još, želim da sve bude najbolje. Na kraju se s velikim osmjehom poklonim publici… a poslije predstave navalim na čokoladne kekse, spremna za nove i veće pothvate!

Ipak nije sve kao u bajci, nisam mogla samo doći i stati na pozornicu bez prethodnog truda. Iza mene je desetogodišnji rad u baletnoj dvorani. Počela sam sa plieorm, fondijem, piuretom, sisonima, a ima još toga to trebam naučiti. Sve to daje svoj gušt, zadovoljstvo i nikada se nisam pokajala što sam upisala balet.
Sanja Floršić

Kada sam imala 6 godina mama me uhvatila za ruku i upisala na balet. I danas, osam godina kasnije, uživam na njemu, a uvježbanu gracioznost i gibljivost upotrebljavam u svakodnevnom životu. Volim i jazz dance, a balet je njegov temelj pa mi je time bilo lakše savladati osnove tog plesa.
Anja Bašnec

Na balet sam došla s tri godine i prvi puta mi je bilo čudno jer nikada nisam vidjela takvu dvoranu. Ali kasnije mi se jako svidjelo i time bih se htjela baviti i kada narastem.
Lucija Sara Kovačić

Back To Top
X