skip to Main Content
Deveta ovčica

SVEČANA OBNOVA:

13. veljače 2014.

KRATKO O PREDSTAVI:

Deveta Ovčica suvremena je slikovnica i ujedno brojalica za najmlađe čitateljstvo (gledateljstvo). Tema te, na narodnoj navadi, utemeljene proze, jest kako prevladati strah od škole, strah od novoga, strah od odrastanja i sve što je povezano s velikim prekretnicama u životu, ovoga puta u mladom životu. Dakle, riječ je o dječaku koji upravo kreće u školu i od silnog uzbuđenja teško može utonuti u san, stoga mu odrasli (mama) preporuče da se posluži starinskom metodom opuštanja i uspavljivanja brojeći bijele ovce na zelenoj livadi kako preskaču preko ogradice. Upravo je suština u tom preskakanju, u svladavanju prepreka, pa se tako na duhovit način “razvlači” metafora o devetoj ovci koja je u dječakovom snu naprosto zapela, te mu ona kroz snoviđenje spočitava odustajanje od slijedećeg koraka, od napredovanja, kako bi ujedno spasila i vlastitu kožu.

Uz priču blisku dječjem načinu razmišljanja, u koncepciji priče prisutan je i faktor nabrajanja koji tretira ritam preskakanja imaginarnih ovaca s ritmom sna i mogućeg djelovanja na javi. A kad ogolimo priču do srži dobijemo i jednostavnu brojalicu koja će najmlađe uvesti i u svijet prvih brojeva.

Životna konverzacija u dječakovom snoviđenju između ovce koja zapravo nema svoju stvarnosnu podlogu, ali je preuzela savjetodavnu i vrlo zrelu funkciju, ovoj priči daje dodatni (be)smisao poimanja stvari na prvu ruku, jer ne zaboravimo kako našim postupcima upravlja toliko mnogo stvari, bića i pojava, a da se ponekad zaboravimo zapitati: tko je tu ustvari gazda? Ova poučna priča potaknut će i najmanje da sagrade svoje prve životne stavove, svoje smjernice, svoj put preko livade, bez obzira koliko ogradica na njoj stajalo.

Silvija Šesto

Rođena je 1962. u Zagrebu. Završila je Centar za kulturu i umjetnost, te diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. godine. Upisala poslijediplomski studij iz područja dramaturgije (Od drame do reklame). U mladosti reprezentativka stolnog tenisa i slijedom toga završila Višu trenersku školu. Bavila se sportskim novinarstvom. Pisala je scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljavala reklamne kampanje i slogane. Dobitnica je “zlatnog i kristalnog zvona” 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke na skupu hrvatskih propagandista. Od srednje škole surađuje u elektronskim medijima, ponajviše radijskim (radio 101, Radio Velika Gorica, Obiteljski radio, HR I, II i III program), a radeći kao kreativna direktorica u samim počecima Obiteljskog radija pokrenula nekoliko značajnih projekata. Autorica je i voditeljica mnogih radijskih emisija, a neke od njih je i sama vodila. Kao scenaristica sudjelovala u mnogim “specijalnim projektima” HRT-a. Od srednjoškolskih dana surađuje u dnevnim listovima (Vjesnik, Večernji), studentskim glasilima (Studentski list, Polet), u časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Zvrk, Prvi izbor), te u periodici (Forum, K, Vijenac).

Rođena je i odrasla u St. Peterburgu – gradu u kojem je završila kazališne studije i u kojem sada radi. Diplomirala je na St. Peterburškoj državnoj Akademiji kazališne umjetnosti i stekla zvanje redatelja kazališta lutaka. Ljudmila Fedorova trenutno radi na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i na Akademiji koju je završila u rodnom gradu. Radila je u brojnim kazalištima u Rusiji (Kaliningrad, Habarovsk, Belgorod….). U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića režirala je naše uspješnice Bajku o caru Saltanu, Uspavanku za mišića, te predstavu Zvjezdica u Kazalištu lutaka Zadar.

Rođena je u gradu Novočerkassk (Rusija, Rastovskaja oblast). Završila je Umjetničko Rostovsko učilište, smjer scenograf-tehnolog kazališta lutaka, a nakon toga i St. Peterburšku državnu Akademiju kazališne umjetnosti i specijalizirala scenografiju u kazalištu lutaka. Radila je u nekoliko kazališta u St. Peterburgu i u Rostovu na Donu. Sudjelovala je međunarodnoj izložbi “Vrijeme lutaka” u St. Peterburgu. Trenutno je zaposlena kao scenografkinja u kazalištu lutaka “Brodjačaja Sobačka” u St. Peterburgu. U predstavi Deveta ovčica bila je zadužena za likovnost predstave (scenografiju i lutke), a to joj je ujedno i prva suradnja s našim Kazalištem i prva predstava koju je radila u Hrvatskoj.

Rođen 29. listopada 1971. u Zadru. S dvije godine odlazi u Švicarsku gdje živi s roditeljima do svoje 12. godine. Vraća se u Zadar i završava osnovnu školu i Jezičnu gimnaziju. Studij glazbene kulture, nastavnički smjer, upisuje u Splitu na Filozofskome fakultetu 1990., gdje je diplomirao i stekao stručno zvanje profesora glazbene kulture. Nakon što je diplomirao 1996. god., vraća se u Zadar gdje i danas radi u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II i Osnovnoj školi Šime Budinića. Uz školske obveze vodi i školske i dječje zborove, te klapu Kontrada, sklada za kazalište, dokumentarne filmove i hrvatske estradne umjetnike. Za svoja ostvarenja dobio je i brojne nagrade. Na poziv redateljice Ljudmile Fedorove (s kojom je surađivao u Kazalištu lutaka Zadar) skladao je glazbu za predstavu Deveta ovčica. Ovo mu je prva suradnja s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića, a nadamo se ne i posljednja.

O predstavi

 • Edi Celić
 • Lidija Kraljić
 • Ivica Lučić
 • Inga Šarić
 • Režija i dramatizacija: Ljudmila Fedorova
 • Likovnost predstave (lutke, scena i kostimi): Natalia Burnos
 • Autor glazbe: Tomislav Pehar
 • Asistent redateljice: Edi Ćelić
 • Tekstovi pjesama: Ivica Lučić
 • Voditelj tehničke službe: Siniša Ardalić
 • Inspicijent: Zdenka Kovaček
 • Majstor tona: Dražen Golubić
 • Majstor rasvjete: Igor Elek
 • Majstor pozornice: Zoran Grkinić
 • Pozornički tehničar: Tihomil Čakalić
 • Izrada scenografije: Siniša Ardalić, Natalia Burnos
 • Izrada lutaka: Natalia Burnos
Back To Top
X