skip to Main Content
Pliva patka preko Drave

Premijera:

veljača 2019.

Godine:

2+

PREUZIMANJE:

» Letak

Kratko o predstavi:

Pliva patka preko Drave lutkarska je predstava koja poziva na igru. Ovaj put na sceni nećete gledati obične priče. Predstava na koju vas pozivamo je sastavljena od igara, brojalica, zafrkancije i ustihovljenih zgoda i nezgoda koje kroz generacije tvori kulturno okruženje djece u Hrvatskoj. Mnogi od odraslih sjetit će ih se i ponovno ih proživjeti. Prije nego što smo s ekipom osječkog Dječjeg kazališta počeli rad na predstavi pretražili smo hrpe odbačenih igračaka s tavana i podruma te smo ih vratili u život. Inače bi tamo zauvijek ostale zaboravljene. Tako će se, dok se mi budemo igrali s plišanim medvjedićima i zekama, s nama ponovno igrati i djeca koja su ih u prošlosti držala u naručju i s njima lijegala na spavanje, a danas su majke i očevi ili pak bake i djedovi. Igračke na sceni, koje vam kao scenske junake predstavljaju vješti lutkari, imaju svaka svoju povijest igranja i u tome su pravi majstori koji su zanat igranja naučile od djece.

Sada to velikodušno vraćaju nekoj drugoj djeci.
Jelena Sitar Cvetko

Sponzor predstave: Pekarstvo KADULJA

Jelena Sitar Cvetko je lutkarica, kamišibajkarica, pedagoginja i publicistica.
Po zvanju je dramaturginja, a njeno područje djelovanja jest lutkarstvo. Na početku profesionalnog puta radila je kao savjetnica za kazališnu i lutkarsku kulturu u Sloveniji, a između 2007. i 2010. bila je umjetnička voditeljica Lutkovnog gledališća u Ljubljani. Od 2010. predaje lutkarstvo i glumu na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta na Primorskem u Kopru u Sloveniji. Povremeno i na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Do sada je režirala više od 50 lutkarskih predstava u profesionalnim i alternativnim kazalištima u Sloveniji i inozemstvu i dobitnica je brojnih nagrada. Predstava KAD JE ŠLEMIL IŠAO U VARŠAVU koju je 2011. režirala u Lutkovnom gledališću u Mariboru, najnagrađivanija je predstava toga kazališta u njegovoj povijesti. Od 2000. godine stiče popularnost u lutkarskoj pedagogiji. Sudjeluje u kreiranju udžbenika i priručnika za kompletno osnovnoškolsko obrazovanje. Autorica je brojnih knjiga u kojima se isprepliću teorija i praksa iz kojih se osjeti živo scensko iskustvo. Spada u pionire lutkarske terapije u Sloveniji. U Ljubljani je, zajedno s Irenom Rajh, osnovala KUĆU DJECE I UMJETNOSTI, kao suvremeni dječji centar kulture.

Igor Cvetko je magistar etnomuzikologije, publicist, ilustrator, lutkar i kamišibajkar. Višegodišnji je suradnik Glazbenog instituta Znanstveno istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani predavač etnomuzikologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i na Pedagoskom fakultetu u Mariboru te kustos za duhovnu kulturu u Slovenskom etnografskom muzeju. U brojnim knjigama sabrao je dječje narodne pripovjetke, a za svoj etnografski rad dobio je brojna strukovna priznanja u Sloveniji među kojima je najvažnija Nagrada za životno djelo 2015. godine. Igor Cvetko ilustrira dječje knjige te u profesionalnim kazalištima potpisuje likovnost i glazbu. U europskoj godini kulturne baštine 2018. Ministarstvo kulture republike Slovenije imenovalo ga je “ambasadorom kulturno umjetničkog odgoja”.

Jelena Sitar Cvetko i Igor Cvetko djeluju kao stvaralački tandem u svom Kazalištu Zapik koje je poznato kao najmanje slovensko lutkarsko kazalište. Zapikove komorne, minimalističke i interaktivne predstave su najčešće dijelovi većih projekata i istraživanja na polju etnologije, pedagogije, glazbe i terapije. Bave se i rubnim kazališnim oblicima. Minimalizam i komorni izričaj također su značajke “kamišibaja” – pripovijedanja pripovjetki u malom drvenom okviru. U Sloveniji Igora i Jelenu zovu “mamom i tatom kamišibaja”. Taj izvorno japanski mali analogni kazališni oblik je u posljednjih nekoliko godina, pod stručnim okom Jelene i Igora postao veliki kulturni pokret. “Umjetnost kamišibaja” Jelene Sitar Cvetko (jedne od prvih knjiga te vrste i na međunarodnom planu) nedavno je izdana pri nakladničkoj kućci Aristej u Mariboru. Čestitiamo!

O predstavi

 • Đorđe Dukić
 • Srđan Kovačević
 • Gordan Marijanović
 • Dramaturgija i režija Jelena Sitar Cvetko
 • Likovno i glazbeno oblikovanje Igor Cvetko
 • Oblikovanje rasvjete Igor Elek
 • Asistent režije Đorđe Dukić
 • Izrada rekvizite i scenografije Siniša Ardalić i Igor Cvetko
 • Izrada kostima Maja Marković
 • Voditelj tehničke službe Dražen Golubić
 • Inspicijentica Zdenka Kovaček
 • Majstor rasvjete Igor Elek
 • Majstor pozornice Zoran Grkinić
 • Tehničari ton/svjetlo Josip Ogribić i Hrvoje Đumlija
 • Pozornički tehničar Tihomil Čakalić

21.11.2019. Glas Slavonije

Back To Top
X