skip to Main Content

Putujemo na 53. PIF u Zagreb, u Pleternicu i na Rab!

Poteškoćama unatoč putujemo! Hrvatska dječja i lutkarska kazališta pogođena pandemijom ipak žive, susreću se lutkari, održavaju se festivali i gostovanja. Tako će i Dječje kazalište Branka Mihaljevića sa svoje tri predstave putovati u Pleternicu, Zagreb i na Rab i to u samo 5 dana.

Prvo smo u Pleretnici gdje Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica i ove godine provodi program Knjignik – piknik s knjigama u sklopu kojega djeci dovodi i zanimljive predstave. Naše Kazalište u Pleternici izvodi predstavu Jednozubi gusar, autorski „korona“ projekt naših glumaca Đorđa Dukića, Ivane Vukićević i Gordana Marijanovića, a na rasporedu je u četvrtak, 17. rujna na Trgu bećarca.

Potom jurimo u Zagreb na međunarodni lutkarski festival – 53. PIF na koji je izabrana naša predstava Pliva patka preko Drave nastala prema motivima dječjih pjesmica i brojalica. Predstava koja poziva na igru sastavljena je od igara, brojalica, zgoda i nezgoda koje kroz generacije tvore kulturno okruženje djece u Hrvatskoj. Mnogi odrasli sjetit će ih se i ponovno ih proživjeti. Igračke na sceni, koje ga scenske junake predstavljaju naši vješti lutkari Đorđe Dukić, Gordan Marijanović i Srđan Kovačević, imaju svaka svoju povijest igranja i u tome su pravi majstori! Igračke su, naime, zanat igranja naučile od djece. U predstavi su „zvijezde“ odbačene igračke sa tavana, iz podruma koje na sceni vraćamo u život. Urednica programa Livija Kroflin piše: „zadivljuje domišljatost lutkara i raznolikost lutkarskih formi. Lutke poprimaju razne oblike. Pokazuju se, na primjer, kao igračke: u jednoj predstavi nježne i tople, igraju se s najmanjom djecom i s njima pjevaju pjesmice i broje brojalice, u drugoj u ironičnom obratu prikazuju savršenu manipulaciju, a u trećoj nas figurice podsjećaju na djetinjstvo jer i pričaju priču o hrabrim dječacima i njihovim problemima.“ Dramaturgiju i režiju potpisuje Jelena Sitar Cvetko; likovno i glazbeno oblikovanje Igor Cvetko, a oblikovanje rasvjete Igor Elek. Predstava je na rasporedu u subotu, 19. rujna u 12 sati u Kulturno-informativom centru u Preradovićevoj. 53. PIF održava se od 18. do 24. rujna, a uz hrvatska kazališta publici će predstaviti i lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije. U sedam festivalskih dana bit će prikazano šesnaest lutkarskih predstava, jedanaest u natjecateljskom dijelu te pet predstava izvan konkurencije.

Već u ponedjeljak, 21. rujna ekipa predstave Lav koji nije znao pisati u režiji Damira Mađarića gostuje na Rabu! Lav i lavica uveseljavat će mališane u Ljetnom kinu Rab smiješnom i avanturističkom pričom iz prašume, a djeca će uz Lava upoznati i mnoge druge životinje. U predstavi igraju Gordan Marijanović i Ivana Vukićević.

Sretan put ekipa!

 

Back To Top
X