skip to Main Content

Uspavanka za mišića otvara 60. međunarodni dječji festival u Šibeniku!

Uspavankom za mišića, svojom uspješnicom u režiji Ljudmile Fedorove, Dječje kazalište Branka Mihaljevića svečano će otvoriti 60. jubilarni Međunarodni dječji festival u Šibeniku u subotu, 20. lipnja s početkom u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske. Prema riječima organizatora do 4. srpnja bit će izvedeno ukupno 110 programa iz Hrvatske i inozemstva. Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić najavio je kako će se u programu naći i 24 radionice za oko 600 djece, 21 dramska i lutkarska predstava, tri izložbe, 8 filmova na Gorici…

Ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić ponosan je što će upravo osječko „malo“ kazalište ni manje ni više nego otvoriti jubilarni 60. MDF, baš kao što je otvorilo i prvi po redu davne 1958. svojom hit predstavom Zeko, Zriko i Janje. „Prvo bih čestitao gradu Šibeniku na lijepoj obljetnici kada je u pitanju dječji festival. Kako stoji u programu prvog Festivala djeteta u Šibeniku naše je kazalište sudjelovalo s dvije predstave u pet izvedbi. Jedna je bila plesna predstava ŽIVA ULICA Octavia Pintoa koja je izvedena tri puta, a druga mjuzikl Branka Mihaljevića ZEKO, ZRIKO I JANJE u režiji Ivana Baloga. Tada su u predstavi glumila djeca, a posebno je potrebno naglasiti da je glazbu izvodio festivalski orkestar uživo pod dirigenskom palicom maestra Nikše Bareze. Šibenik je sigurno jako ponosan na svoju tradiciju festivala koji se ove godine održava jubilarni 60. puta, a i mi smo jako ponosni što predstava ZEKO, ZRIKO I JANJE još uvijek živi na našoj pozornici, što je doživjela  Broadwayski broj izvedbi i što raduje djecu, njihove roditelje, ali i djedove i bake kojima budi sjećanja kad su oni kao djeca gledali ovu svevremensku predstavu. Mnogi ne znaju da je najpopularnija dječja pjesma ZEKO I POTOČIĆ upravo iz ove predstave i kad pri kraju izvedbe krenu prvi taktovi te pjesme cijelo kazalište se ori od pjevanja, a dva potoka suza teku prema izlazu.

Osobno mi je, kao glumcu i ravnatelju, jako drago što smo gotovo svake godine dio programa festivala jer smo od prvog dana zajedno u toj priči koja će, nadam se, trajati još dugo.

Koroni i svim zavrzlamama oko epidemioloških mjera unatoč, šibenski MDF može se pohvaliti da je, ako ne prvi, a ono sigurno među prvima kazališnim festivalima u Europi koji se otvara nakon korone. Većina festivalskih događanja pak ove godine neće se održavati na ljetnoj pozornici između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice koja je vremenom postala i svojevrsni simbol MDF-a. Osim otvorenja i svečanog zatvaranja na toj sceni održat će se još samo koncert na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, kada će s dječjim pjevačkim zborovima Cvrčak i Zdravo maleni nastupiti Mia Negovetić. Sva ostala događanja i predstave sele se na pozornicu na trgu ispred OŠ Fausta Vrančića.

Izravni prijenos svečanog otvorenja 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku gledatelji mogu pratiti na Hrvatskoj televiziji u subotu, 20. lipnja s početkom u 21 sat.

 

Back To Top
X