skip to Main Content
Pepeljuga

SVEČANA OBNOVA:

ožujak 2014.

SEZONA:

2013./2014.

KRATKO O PREDSTAVI:

Ana Tonković Dolenčić prema Charlesu Perraultu

Priča o Pepeljugi je jedna od najpoznatijih i najstarijih svjetskih bajki. Prva, grčko-egipatska priča o djevojci takvog udesa zabilježena je u 1. stoljeću prije nove ere, a tada je poznata staklena cipelica bila sandala ukrašena ružama koju je djevojci Rhodopis uzeo orao i bacio je faraonu pred noge. Faraon je obišao čitavu zemlju ne bi li pronašao djevojku kojoj ta sandala pristaje. U kineskoj verziji djevojka Ye Xian gubi papučicu, u japanskoj verziji djevojka Chujo-hime bježeći od zle maćehe i njezinih kćeri naleti na budističke redovnice koje joj pomažu. Najranija europska Pepeljuga zabilježena je u Italiji od sakupljača bajki Giambattista Basile početkom 17. stoljeća i poslužila je kao osnova za francusku verziju Charlesa Perraulta iz 1697. g. i njemačku braće Grimm u 19. stoljeću.

Već generacijama djeca odrastaju uz priču o djevojčici Pepeljugi jer su njezine osobine karakterne kvalitete koje svaki roditelj želi usaditi i svom djetetu. Sretan završetak u pravilu podrazumjeva i ljubav, što dodatno oplemenjuje maštu i optimizam svakog djetinjstva. Odrastajući uz takve priče u sebi gradimo sigurne kutke iz kojih ćemo crpiti snagu za teške trenutke koje ne zaobilaze niti jednu, pa makar i najobičniju biografiju.

Dakle, Pepeljugin se otac, nakon smrti njezine majke, oženio za zlu ženu koja je imala dvije kćeri, ambiciozne i zavidne. Njih su se tri potrudile Pepeljugi zagorčati život. Degradirale su je u sluškinju i na razne je načine pokušavale poniziti. Međutim, ako je netko ponizan, ne može ga se poniziti. Pepeljuga je bila dakle ponizna, skromna, istinoljubiva, strpljiva, miroljubiva i vjerovala je u ljubav. A baš te odlike su kozmička staza za sreću i pedagoški magnet ove priče. Kada Pepeljugina tuga postane neizdrživa, ova priča postaje bajka. Pojavljuje se fantastično biće iz druge dimenzije i pretvara bundevu u kočiju, miševe u konje, a Pepeljugu u najljepšu djevojku koja odlazi na bal s raskošnom haljinom i staklenim cipelicama. Ondje upoznaje princa i ostaje u legendi.

Iako priču o nepravednoj represiji koja završi trijmfalnom pravdom susrećemo u raznim varijantama u kulturama širom svijeta, Pepeljugu koju poznajemo napisao je francuski pisac iz 17. stoljeća, Charles Perrault i svojom je verzojom postavio temelje žanra suvremene bajke europskog kruga.

Kao što je Perrault aktualnostima i suvremenim asocijacijama prerađivao narodne priče u bestseller bajke ne bi li zabavio aristokratsku čitalačku i slušalačku publiku svoga vremena, tako i naša predstava poseže u invetar pop kulture ne bi li Perraultovu priču približila današnjoj mladoj publici. To znači da predstava zadržava Perraultov okvir, likove i narativni slijed, ali će u svojoj autorskoj razradi suvremenim dramaturškim postupcima pokušati propitati što je ono što u takvoj priči i danas opstaje kao bezvremeno. Izazov koji nudi Pepeljuga leži upravo u njezinoj općenitosti i poznatosti. Uz pretpostavku da neke vrijednosti poput skoromnosti, strpljivosti i najzad vjere u ljubav nikada ne zastarijevaju, još jednom je dobro vrijeme da se takva bajka ponovno ispriča jer optimizma i sretnih završetaka jednostavno nikada nije bilo previše.

O predstavi

 • Pepeljuga: Snježana Ivković / Lidija Kraljić
 • Brunhilda: Zvjezdana Bučanin
 • Izolda: Areta Ćurković
 • Maćeha: Lidija Helajz
 • Princ: Edi Ćelić
 • Kralj/Otac: Ivica Lučić
 • Henrik: Tihomir Grljušić
 • Ibsen: Đorđe Dukić
 • Glasnik/Vila: Inga Šarić / Aleksandra Colnarić
 • Scenografija: Vesna Režić
 • Kostimografija: Mirjana Zagorec
 • Koreografija i scenski pokret: Tamara Curić
 • Skladatelj: Zvonimir Dusper
 • Oblikovanje rasvjete: Miljenko Bengez
 • Asistentica režije: Zvjezdana Bučanin
 • Asistentica za scenski pokret: Zrinka Stilinović

Nagrade
Na XVI. Festivalu glumca dodijeljena je nagrada za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade za predstavu „Pepeljuga“ ansamblu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku za sve glumačke kreacije.

Gostovanja
21.05.2009. – XVI. FESTIVAL GLUMCA, gostovanje u kino dvorani u Županji
16.11.2008. – Gostovanje u Brčkom na Pozorišnim susretima Brčko distrikta BIH
04.11.2008. – Gostovanje u Rijeci
20. i 21.10.2008. – Gostovanje u Đakovu
13.10.2008. – 11. Susret kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ u Čakovcu
12.10.2008. – Gostovanje u Varaždinu

Back To Top
X